Nieuws Actueel

Uitstel van betaling voor modeconcern Brova

Modeketens HoutBrox en Duthler dreigen de volgende kledingzaken te zijn waar de deuren sluiten. De rechtbank in Den Bosch verleende het moederbedrijf Brova donderdagmiddag surseance van betaling, schrijft de Volkskrant.

Gidi Pols 18 april 2016

Duthlerhoutbrox

'Het is niet uitgesloten dat het woord faillissement gaat vallen, maar we hebben het nog niet uitgesproken', zegt bewindvoerder Floris Dix vrijdag. Hij verdiept zich momenteel met collega-bewindvoerder Ralf van der Pas in de situatie van het bedrijf uit Schijndel. Als het inderdaad tot een faillissement komt, verliezen circa 500 werknemers van de modeketens hun baan. 'Na alle klappen die de detailhandel al heeft gehad, zal het niet makkelijk zijn om weer aan een baan te komen', zegt een woordvoerder van de vakbond FNV.

Brova vroeg het uitstel van betaling aan nadat de verkoop van winkelketen HoutBrox mislukte, zegt Dix. Vorige week meldde mede-eigenaar Martin Duthler nog in Het Financieele Dagblad dat er een intentieverklaring was getekend met een koper met veel ervaring in de modedetailhandel. Dat de verkoop toch mislukte, zorgde voor onrust onder de schuldeisers. 'Daarom is er een afkoelingsperiode aangevraagd waarin leveranciers hun goederen niet kunnen terugeisen', aldus de bewindvoerder. De 22 winkels van HoutBrox en drie winkel van Duthler blijven voorlopig open.

De mislukte overname van HoutBrox en de surseance zijn de volgende stap in de neerwaartse spiraal waar Brova al langer in zit. Per januari stopte huisbank ING met de kredietverlening aan het 110-jaar oude bedrijf. Brova kende sinds 2013 miljoenenverliezen en kon het eigen vermogen niet op het niveau krijgen dat de bank van het bedrijf verlangde. Via de rechter probeerde Brova zijn voormalige geldschieter te dwingen om de geldkraan weer te openen. Dit mislukte.