Nieuws Actueel

Unilever en Randstad helpen AEX aan stevige winst

De AEX-index op het Damrak liet dinsdag een stevige winst zien. Het cijferseizoen is inmiddels ook op de Amsterdamse beurs goed op stoom gekomen. Zo werden vooral de resultaten van Unilever goed ontvangen. Ook de kwartaalberichten van Randstad en AkzoNobel vielen na nadere bestudering uiteindelijk toch in de smaak bij beleggers.

ANP 25 juli 2023

ANP250723117 1

Unilever was koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van dik 5 procent. Het levensmiddelenconcern, dat sinds 1 juli wordt geleid door de Nederlander Hein Schumacher, zag de nettowinst in de eerste jaarhelft met ruim een vijfde toenemen tot 3,9 miljard euro, mede dankzij prijsverhogingen. De prijzen stegen in de eerste jaarhelft met ruim 9 procent.

Randstad werkte een eerder verlies weg en volgde met een winst van 4 procent. De uitzender merkt dat werkgevers niet meer zo hard op zoek zijn naar personeel als eerder en zag de omzet en winst dalen in het tweede kwartaal. De omzetdaling viel uiteindelijk mee.

AkzoNobel

Ook AkzoNobel (plus 2,6 procent) veerde op na een openingsverlies. Het verfconcern wist de winst op te krikken in het tweede kwartaal, dankzij prijsverhogingen en afzwakkende grondstofkosten, en werd iets positiever over het hele jaar.

De AEX-index boekte rond het middaguur een winst van 1,2 procent op 780,77 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 935,39 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt klommen tot 0,3 procent.

Verwacht verlies bij Adidas

ArcelorMittal (plus 1,9 procent) deed ook goede zaken. De staalfabrikant profiteerde van de belofte van de Chinese leiders om het kwakkelende economische herstel in het land aan te jagen en de noodlijdende vastgoedsector te ondersteunen. Dat zou kunnen leiden tot een toename van de vraag naar staal door China. Techinvesteerder Prosus, die grote belangen heeft in de Chinese techsector, won ruim 2 procent.

In de MidKap stond Basic-Fit bovenaan met een winst van bijna 8 procent. De fitnessketen zag de omzet en het aantal leden in de eerste jaarhelft flink stijgen. In Frankfurt steeg Adidas 6 procent. Het Duitse sportmerk verwacht dit jaar aanzienlijk minder verlies te lijden dan eerder werd gevreesd. Het verlies wordt beperkt doordat Adidas is begonnen met de verkoop van de voorraad Yeezy-sneakers, die over zijn na de verbroken samenwerking met Kanye 'Ye' West.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,1040 dollar waard, tegen 1,1078 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 78,71 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 82,69 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws