Nieuws Actueel

Unilever en Shell stuwen AEX, Randstad onderaan na cijfers

De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht vooruit onder aanvoering van de zwaargewichten Shell en Unilever. Levensmiddelenconcern Unilever kwam met beter dan verwachte resultaten en olie- en gasconcern Shell profiteerde onder meer van een opleving van de olieprijzen.

ANP 26 juli 2022

ANP260722112 1

Beleggers waren daarentegen minder tevreden met de resultaten van Randstad. Het aandeel daalde 4 procent. De uitzender profiteerde van de krapte op de arbeidsmarkt en boekte een recordomzet in het tweede kwartaal. Het bedrijf blijft echter wel voorzichtig vanwege de onzekere economische ontwikkelingen rond de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Unilever won dik 2 procent. Het bedrijf achter merken als Knorr, Ola en Dove boekte meer omzet in de eerste jaarhelft dankzij prijsverhogingen en schroefde de omzetverwachting voor het hele jaar op.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 710,35 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 923,12 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,3 procent en Parijs bleef vlak. Londen won 0,8 procent.

Sterke stijger

Shell was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,7 procent. Het olie- en gasconcern heeft een akkoord bereikt om de overige aandeelhouders van Shell Midstream Partners, een uitbater van pijpleidingen in de VS, uit te kopen voor bijna 2 miljard dollar. Philips toonde wat herstel en won 2,4 procent. Het zorgtechnologiebedrijf zakte maandag 7,7 procent na tegenvallende resultaten.

Supermarktconcern Ahold Delhaize (min 1,5 procent) kampte met een waarschuwing van Walmart. Het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten verlaagde zijn winstverwachting voor het hele jaar doordat consumenten vanwege de hoge inflatie scherper op de uitgaven letten.

MidKap

In de MidKap kelderde fitnessketen Basic-Fit bijna 8 procent na een verkoopadvies door Berenberg. Bij de kleinere bedrijven verloor Fugro 4 procent na publicatie van de cijfers. De bodemonderzoeker meldde daarnaast 116 miljoen euro te hebben opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht.

UBS zakte bijna 6 procent in Zürich na tegenvallende resultaten. De Nederlandse topman Ralph Hamers sprak van "een van de uitdagendste periodes in de afgelopen tien jaar" voor de Zwitserse bank. In Londen steeg easyJet 4 procent. De Britse prijsvechter leed afgelopen kwartaal fors verlies als gevolg van organisatorische problemen op luchthavens, waaronder Schiphol.

Euro

De euro was 1,0182 dollar waard, tegen 1,0214 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 98,46 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 106,78 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws