Nieuws Actueel

Urkse bedrijven sluiten de deuren tijdens Biddag

Gemeentehuis, bedrijven, scholen, winkels: ze sluiten de deuren. De vissersvloot ligt een week stil. De traditie van Biddag voor Visserij en Arbeid gaat in Urk niet verloren. Dat schrijft de Stentor.

Wim Schluter | Foto: Freddy Schinkel 10 februari 2016

Biddag urk jacob willem post UK177 visserij vissersboot vissersvloot

De Rabobank is zo ongeveer de enige 'winkel' die de niet-Urker wijst op het bestaan van de Biddag voor Visserij en Arbeid en op het feit dat de bank op deze tweede woensdag van februari traditiegetrouw gesloten is.

Bij bijna geen andere winkel is een bordje of een A4'tje te vinden, die wijst op de bijzondere woensdag. "Logisch", zegt visverkoper Gerrit Bos van de Urker Vishal. "Iedereen hier weet het. En anders komen ze er wel achter."

VanzelfsprekendNiet alleen de Urker Vishal op Urk is gesloten, ook de nevenvestiging van de vishandel in Sneek sluit de deuren. Een dagje omzet kan zijn bedrijf wel missen, denkt Bos. "Als dat niet kan, kunnen we de zaak beter in de fik steken."

Ook bij collega-vishandel Baarssen is de winkelsluiting vanzelfsprekend. "Hangt het briefje er niet?", verbaast de winkelmedewerkster zich. "Maar we zijn gewoon gesloten hoor."

VissersvlootGrillroom annex pizzeria LaCasssa is ook gesloten. Althans, overdag. "Misschien dat we om een uur of zes opengaan", meldt de medewerker achter de balie. "Maar daar gaat de baas over."

De vissersvloot van Urk ligt sowieso een paar dagen stil. "Niet alleen hier", weet Jacob-Willem Post, op het dek van de UK177. "Overal waar Urker vissers zijn, zullen ze woensdag niet vissen."

OnderhoudDe UK177 ligt deze week stil in de haven en is van zijn vader. Ze halen het niet in hun hoofd de Biddag voorbij te laten gaan. Pas maandagochtend vaart hij weer uit, na een week stilgelegen te hebben. "Dat kost zo'n 30.000 euro", schat het bemanningslid in. "Misschien niet helemaal. Normaal gesproken hadden we ook niet zo'n goede week gehad met die storm."

Het weekje stilliggen wordt gebruikt voor het noodzakelijke onderhoud aan de UK177, de woensdag zelf voor het geestelijk onderhoud. "Ik ga 's morgens naar de kerk en mijn vrouw past dan op onze drie dochters. 's Middags is het andersom."

Geen strafHij vindt het geen straf een week thuis te zijn bij vrouw en kinderen. "Het is toch allemaal al zo gehaast in deze wereld, we hebben nog maar weinig tijd voor elkaar of tijd voor een praatje."

Hij heeft ook reden dankbaar te zijn voor zijn vak als visser, zegt Post. "Het gaat goed met de visvangst en de olieprijs, die laag is. Dat merkt iedereen aan de pomp met de auto, maar dat merken wij ook aan boord."