Actueel

UT-studente ontwikkelt methode voor plaatsen van pacemaker

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Uyên Châu Nguyên combineerde in haar afstudeerstage 3D-metingen van de elektrische activatie van het hart met de beelden van een MRI-scan.

Pacemaker

Een pacemaker is een apparaatje dat door middel van stroomstootjes ervoor zorgt dat de hartkamers bij patiënten met hartfalen weer gelijktijdig samentrekken. Daardoor verbetert de pompfunctie van het hart. Het daarbij horende pacemakerdraad werd bij iedere patiënt op dezelfde manier aangelegd.

Lees verder onder de advertentie

Beste plek

Sommige patiënten ondervonden hinder van dit draad en zagen daardoor af van een pacemaker. De methode van de Enschedese studente Nguyên omzeilt dit. Per patiënt wordt bekeken wat de beste plek is. Dit luistert nauw, want een geschikte plek is afhankelijk van eventueel aanwezig littekenweefsel en het elektrisch geleidingssysteem van het hart. Nguyêns manier van werken wordt nu toegepast op patiënten met hartritmeproblemen in het Maastricht UMC+, waar Nguyên haar afstudeerstage deed.

Prof. dr. G.P. Vooijs Award

Lees verder onder de advertentie

Ze rondde haar masteropleiding Technical Medicine af aan de Universiteit Twente met een 9 als eindcijfer. Ze is gelijktijdig ook afgestudeerd als Arts-onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Nguyên gaat haar onderzoek verder uitdiepen in een promotieonderzoek.

De pacemakermethode heeft haar in ieder geval de prof. dr. G.P. Vooijs Award opgeleverd. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het klinisch meest relevante onderzoek dat op de Universiteit Twente is uitgevoerd.

Foto: Ivo Kruger

Lees verder onder de advertentie