Nieuws Actueel

Utrecht in de wachtrij voor 'haute friture'

Utrecht loopt warm voor de frites van topkok Sergio Herman, schrijft het AD. De aardappelen zijn de helden, want afkomstig uit de Zeeuwse klei.

Diane Hoekstra 23 september 2016

Frites atelier Utrecht

De sterrenchef van het pas geopende Frites Atelier aan de Steenweg deed er liefst anderhalf jaar over om voor de frieten het perfecte bereidingsproces te creëren. Het resultaat: knapperig van buiten en 'zo zacht' van binnen.

Voor een saus daaroverheen (béarnaise, classic, basilicum, truffel of peper) betaalt de liefhebber vijf euro. ,,Omdat dit een patatbak is van een sterrenchef hebben we het er wel voor over'', zeggen Veerle Ritsier en Rick van den Berg uit Rotterdam.

Bronzen bakovenIn de friteszaak, waar tegen lunchtijd al een flinke wachtrij ontstaat, draait het volgens bedrijfsleider Monika Wentink allemaal om de belevenis van de bezoekers. ,,We kiezen kwaliteit boven alles. Het gaat om wat je hier ruikt, ziet en hoort.''

De in zwart uitgeslagen bronzen bakoven, de handgemaakte sauspotten en de door Piet Boon ontworpen inrichting verraden de klant dat ze hier niet van doen hebben met een doorsnee zak patat van pakweg de Febo. ,,Ik geloof dat ik nu haute friture aan het eten ben'', zegt Femke Zwaan, die haar uit het buitenland afkomstige vriendin iets bijzonders wilde laten proeven. Voor hen op de tafel staat de Sergio's Premium, frites met romeinse sla, jonge scheuten, ceasarmayonaise, Parmezaanse kaas, kippenhuid-chips en citroenrasp.

Ondertussen controleren de bakkers elke fritesmand die ze uit het vet halen nauwkeurig op kwaliteit. ,,We zeggen dat we de de lekkerste frites hebben, dan moeten we dat natuurlijk ook garanderen'', zegt Wentink. Wie ontdekt dat het bij het even verderop gelegen Manneken Pis niet erg druk is, zou denken dat de Utrechters daar nu ook van overtuigd zijn.