Nieuws Actueel
Utrecht is voor toeristen 'the place to be'
Het gros van de toeristen prikt bij een bezoek aan ons land de punaise nog altijd in Amsterdam. Maar Utrecht is steeds vaker 'the place to be'. Juist door een gebrek aan 'superattracties', schrijft het AD.

Volgens de branche is het niet alleen de Tour de France die ervoor heeft gezorgd dat Utrecht in trek is. Het is de kleinschaligheid, het 'live-like-a local-gevoel', die aanslaat.
VakantiegangersIn de binnenstad klinkt minder pláát Utregs. De massa's studenten hebben plaatsgemaakt voor vakantiegangers. Spaanstaligen, Russen en onze buren uit Duitsland en België vullen de betrekkelijke leegte. Ze vergapen zich aan de talloze boten in de Oudegracht, worden verrast door de vele fietsers en kweken kuitspieren bij het beklimmen van de Dom.
Na een bezoek aan musea, parken en winkels gunnen de toeristen de zere voeten rust op een terrasje op de Neude. Even verderop wordt hard gewerkt voor diezelfde gasten. Schilders geven de nieuwe vestiging van Stayokay (260 bedden) een laatste lik verf. De opening volgende maand zal zorgen voor een nieuwe impuls voor het Utrechtse toerisme. Stayokay geeft bovendien ruimte aan een nog kleine doelgroep toeristen: backpackers en jonge reizigers.
Meer toeristenWaar Amsterdam last heeft van de terreurdreiging en met name Aziatische groepsreizigers wegblijven, krijgt Utrecht juist meer toeristen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen dat. De stad is zowel bij Nederlanders, als buitenlanders in zwang. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal hotelovernachtingen naar 126.000, dik 10 procent meer dan vorig jaar. Het merendeel werd geboekt door buitenlanders. Volgens de branche bleef de interesse afgelopen maanden aanhouden.
Charmante kleinschaligheidAnders dan Amsterdam zijn het niet zozeer de Aziaten (behalve bij het nijntje museum, daar zijn Japanners nog altijd dol op) maar vooral de 'dichtbijlanden' die geld in het laatje brengen: busladingen vol Belgen (fietsliefhebbers) en Duitsers (cultuurliefhebbers) worden gedropt. ,,En vergeet de Spanjaarden en Italianen niet'', zegt Ronald Besemer, directeur van Toerisme Utrecht.
Hij snapt wel waarom de stad meer toeristen trekt. Aan de ene kant is dat het gevolg van het streven om samen met Amsterdan het toerisme over meer regio's te spreiden. Aan de andere kant is het volgens Besemer vooral de charmante kleinschaligheid die als een magneet werkt.
LocalHet motto dat vorig jaar in het leven werd geroepen, 'Live like a local', doet het goed. ,,Alles is te fietsen of zelfs te lopen. Er zijn bijzondere winkeltjes, parken, musea, festivals, kleine theaters en terrasjes", zegt Besemer. ,,Neem Koffieleute, waar ze filterkoffie en wentelteefjes verkopen en Mario Kart kunt spelen. Idealiter wordt een plek eerst door locals ontdekt en komen dan de toeristen vanzelf. En een nog te verschijnen reisgids met daarin de lokale geheimen, zoals de plek voor de beste tosti, speelt daar verder op in.
AttractiesAttracties zijn er volgens Besemer te over in Utrecht. Maar die zijn redelijk bescheiden. Ze trekken niet die massa's mensen, zoals die naar de grootschalige attracties in de Efteling gaan.
Veel toeristen maken kennis met de historie van de stad door een rondvaartboot te boeken. Rederij Schuttevaer, met opstapplaatsen langs de Oudegracht, ontvangt meer en meer buitenlandse gasten. Exacte gegevens zijn er niet, maar volgens directeur Karel Schuttevaer klinkt steeds vaker Spaans, Italiaans en ook Russisch over het water.
,,Russen kwamen anders nooit, die bleven in de hoofdstad'', zegt Schuttevaer. ,,Utrecht wordt meer en meer ontdekt. Vroeger was het de kust of Amsterdam, maar de toerist kijkt nu breder. Naar de molens in Kinderdijk, of Utrecht. Er is ook veel aandacht voor onze stad. Men ziet het op internet en denkt: daar moeten we ook heen. En wat de terreur betreft: ik denk dat mensen in plaats van Brussel juist naar een kleinere stad."
Kasteel ter HaarEven buiten de stad kunnen kastelen en forten op veel aandacht rekenen, zoals de sprookjesachtige trekpleister Kasteel de Haar. Het rijksmonument kwam tijdens de Tour de France vol in de spotlights te staan. Welk effect die aandacht had, is volgens een woordvoerder moeilijk te meten. ,,Toeristen weten ons sowieso wel goed te vinden.''
Volgens Toerisme Utrecht werkt het Toureffect op veel meer plekken door. ,,Het was de grootste commercial ooit voor Utrecht."