Nieuws Actueel

Dit Utrechtse bedrijf geeft personeel onbeperkt vakantiedagen

Bij grote techbedrijven zoals Google en Netflix is het vrij gebruikelijk: bedrijven die hun werknemers onbeperkt vakantiedagen geven. Maar ook dichter bij huis vind je werkgevers die niet geloven in een vakantiedagenlimiet. Bij SnappCar kun je als werknemer net zoveel vakantiedagen opnemen als je zelf wilt.

Janine Guijt/Foto: Pixabay 3 augustus 2019

Vakantiedagen vakantie onbeperkt bedrijf utrecht

Geen ingewikkelde verlofaanvragen doen, of je laatste dagen bij elkaar schrapen om vrij te zijn tussen kerst en oud en nieuw. En bovendien: genoeg tijd om lekker veel tripjes naar fijne oorden te maken. Dat klinkt als een droom, maar werkt het ook echt? Maken werknemers niet massaal misbruik van zo’n regeling?

Om daarachter te komen, sprak In de Buurt Utrecht Victor van Tol, oprichter en CEO van SnappCar, een bedrijf dat bemiddelt in het delen van auto’s tussen particulieren. Je vindt het hoofdkantoor van SnappCar aan het Jaarbeursplein in Utrecht.

Lees ook: Waarom deadlines vlak voor de vakantie makkelijker te halen zijn

Zo min mogelijk regeltjes

,,Samen met mijn compagnon Pascal ben ik dit bedrijf in 2011 begonnen”, vertelt Van Tol. ,,We begonnen met z’n tweeën, maar al snel groeiden we. Als je meer mensen aanneemt, moet je ook ineens gaan nadenken over processen en regelgeving. We wilden geen bedrijf worden met allerlei ingewikkelde regeltjes en procedures.”

Toen de twee ondernemers in 2012 op bezoek waren bij Netflix in Californië, raakten ze geïnspireerd door de bedrijfscultuur. ,,De autonomie en vrijheid die ze daar hebben, passen ook bij ons bedrijf. En dat zie je vandaag de dag op allerlei manieren terug. Zo hebben we hier bijvoorbeeld geen vaste werktijden. Hoe laat je werkt, of je thuis werkt; het zijn allemaal zaken die werknemers zelf mogen bepalen.”

‘Zou je niet eens vakantie nemen?’

Hetzelfde geldt dus voor vakantiedagen. ,,We geloven er in dat mensen zelf het verantwoordelijkheidsgevoel hebben om te bepalen wanneer en in welke tijd ze hun werk doen.” Volgens Van Tol gaat dat bijna altijd goed. ,,Maarja, we bestaan inmiddels acht jaar, dus natuurlijk is het ook voorgekomen dat er mensen zijn die daar misbruik van maken.”

Van Tol vertelt over een werknemer die vier weken op vakantie ging en twee maanden later was hij weer voor vier weken achtereen vertrokken. ,,Toen ben ik wel het gesprek aangegaan, ja. Maar als we merken dat iemand nooit vakantie opneemt, zeggen we er ook iets van.”

Lees ook: De verschillen in vakantiedagen: wettelijk of bovenwettelijk?

Ieder kwartaal op vakantie

We sluiten af met een brutale vraag. Hoe zit het eigenlijk met Van Tol zijn eigen vakantiebeleid? Hoe vaak neemt hij vrije dagen op? ,,We werken hier heel erg in kwartalen, dus ik probeer mijn persoonlijke leven daar ook op af te stemmen. Daarom ga ik ieder kwartaal op vakantie. Ik ga bijvoorbeeld graag een paar dagen skiën of kiteboarden. En in de zomer neem ik vaak ook nog twee á drie weken vrij.”

We werken hier heel erg in kwartalen, dus ik probeer mijn persoonlijke leven daar ook op af te stemmen

Victor van Tol, ceo SnappCar