Nieuws Actueel
Utrechtse ondernemers zien niets in anonieme sollicitanten
Utrechtse ondernemers zien weinig in anoniem solliciteren om discriminatie van mensen met een allochtone achtergrond tegen te gaan. Dat bleek gistermiddag uit de jaarlijkse Business Barometer van de Utrechtse Ondernemerssociëteit (UOS). Dat schrijft het AD.

Hoewel de overgrote meerderheid (85 procent) van de ondernemers aangeeft het wel als hun verantwoordelijkheid te zien dat ook allochtone werkzoekenden aan de slag komen, is bijna driekwart tegen anoniem solliciteren.
Teleurstellend
Bestuursvoorzitter Margreet Rookmaker van het MBO Utrecht dat de UOS gisteren gastvrijheid bood, noemde die uitkomst 'teleurstellend'. Ook UOS-voorzitter Pieter Leyssius (Rabobank) vond die score tegenvallen.
Business Barometer
De Business Barometer is een jaarlijkse bijeenkomst van de UOS waar de leden middels stemkastjes worden ondervraagd over de economische vooruitzichten voor de regio en actuele thema's.
Over de economie zijn ze ronduit positief. Ruim 70 procent verwacht dat dit jaar de omzet toeneemt, een iets kleiner percentage (62 procent) voorziet ook een hogere winst. 41 procent rekent erop het jaar met meer personeel te eindigen dan het begon. 60 procent van de bedrijven hekelt de moeite die het kost ook weer afscheid te nemen van medewerkers. Van versoepeling van het ontslagrecht merken ze nog niet veel. Dat maakt hen terughoudend bij het aannemen van nieuwe medewerkers.
Niettemin meldde wethouder Jeroen Kreijkamp dat recente cijfers een daling van de werkloosheid in Utrecht laten zien van ruim 7 naar minder dan 6 procent.
Bereikbaarheid stad
Ander knelpunt blijft volgens de leden van de UOS de bereikbaarheid van de stad. 70 procent vindt dat gemeente en rijk daar meer aan moeten doen.
Anoniem solliciteren
MBOU-voorzitter Rookmaker bepleit een proef met anoniem solliciteren. ,,Een van onze allochtone studenten schreef 43 sollicitatiebrieven voor hij werd uitgenodigd voor een gesprek over een stageplaats. Hij studeerde later als één van de besten af en werkt nu bij het bedrijf waar hij stage liep.''
Onverholen ergernis
Margreet Rookmaker, bestuursvoorzitter van MBO Utrecht vertelt het verhaal als voorbeeld en met onverholen ergernis in reactie op de terughoudendheid van Utrechtse ondernemers om te experimenteren met anoniem solliciteren.
Stageplek vinden
Haar voorbeeld staat niet op zichzelf. ,,We merken dat het vinden van een stageplaats voor veel studenten met een buitenlandse achtergrond veel lastiger is dan voor anderen. Ze moeten veel meer inspanning leveren voor hetzelfde resultaat'', houdt ze de verzamelde ondernemers voor.
Lees ook: Drents bedrijf laat mensen solliciteren via Snapchat
Goed idee
,,Ik denk dat het een goed idee is om proeven met anoniem solliciteren te doen. Te gemakkelijk zeggen werkgevers dat ze voor kwaliteit gaan. Natuurlijk is kwaliteit belangrijk, maar diversiteit ook. Je kunt geen voetbalteam opstellen met alleen maar topspitsen, je hebt ook lopers en spelverdelers nodig.''
Tevreden
Rookmaker is er voor om grootschalig te experimenteren met anoniem solliciteren. De gemeente Utrecht deed vorig jaar al een proef en was daar tevreden over.
Knelpunt
Dat taal een knelpunt is, zoals diverse Utrechtse ondernemers gistermiddag naar voren brachten, erkent ze. ,,Het is ook lastig om je de taal goed eigen te maken als er thuis geen Nederlands gesproken wordt.''
,Een van onze allochtone studenten schreef 43 sollicitatiebrieven voor hij werd uitgenodigd voor een gesprek over een stageplaats