Nieuws Actueel
Utrechtse Twijnstraat krijgt 'educatieve' bierwinkel
Tomas Schroën (32) noemt zich de Bierverteller en heeft over dit onderwerp genoeg te melden. In augustus opent hij zijn eerste bierwinkel aan de Twijnstraat in Utrecht, aldus het AD.

Bierverteller, weer eens wat anders dan bierdrinker.,,Nou, dat doe ik af en toe ook.''
Je doet proeverijen en trainingen. Wat geef je mensen mee?,,Ik probeer al vier jaar gezelligheid en mooie verhalen te combineren met educatie. Als de mensen op huis aangaan moeten ze ook wat over bier geleerd hebben.''
Hoe is dit op je pad gekomen?,,Ik heb toneelschool gedaan, geschiedenis gestudeerd en als medewerker van Kafé België tussen twintig tapkranen met het vak kennisgemaakt. De Bierverteller is van alles een beetje. En om echt moeilijke vragen ook te kunnen beantwoorden heb ik het diploma biersommelier gehaald.''
Altijd al liefhebber van het gerstenat?,,Tot Kafé België niet zo. Daar ging ik de speciaalbiertjes proberen. Ach, het ligt er maar net aan wat op je pad komt. Was ik in een restaurant gaan werken, dan was ik nu wellicht de Olijvenverteller.''
Straks alleen bier in de zaak?,,Ja, vijfhonderd soorten, een derde deel daarvan ook koud, zodat ze meteen genuttigd kunnen worden bij de afhaalmaaltijd. Overigens blijven de smaakaroma's dan ook beter behouden. Verder ga ik samenwerken met de andere winkels. Het juiste worstje bij dit bier? Bij de slager verderop. Een proefavondje met De Kazerij. Perfect.''
En al die bieren zelf gedronken?,,Bijna allemaal. Een deel is zó speciaal. Maar wat we verkopen, heb ik geprobeerd. Ongezond? Hoho, proeven, niet zuipen. Dan deel ik een flesje met een paar collega's.''
Radlertje nul procent?,,Die komt er niet in. Dat is zo'n onzin ding. Een fabriekscitroentje met moutige bijsmaak. Maar zelf van vers bier een radler maken met bijvoorbeeld vlierbloesem, dat lijkt me wel wat.''
Eerste winkel?,,Ja. Een risico, maar ik heb er zin in. Als ik moet afgaan op al die mensen die vragen wanneer we opengaan, komt het in orde. Ik ga kennis delen met mijn medewerkers. Zodat de verhalen niet stoppen, als ik ze zelf niet meer vertel.''
Het precieze moment van opening komt nog op Facebook te staan.