Nieuws Actueel

Utrechtse winkeliers zijn helemaal klaar met bedelaars

Winkeliers zijn de bedelaars beu. Ze willen snel maatregelen om ze te weren uit het centrum van Utrecht. De politiek is bereid te praten over een oplossing, schrijft het AD.

Bernie van Unen | Foto: Angeliek de Jonge 12 juli 2016

Bedelaar utrecht winkelstraat

"Het zijn oplichters." Duidelijker kan Danny Kool het niet zeggen. De eigenaar van schoenenwinkel Amigo ergert zich aan de vele bedelaars rond zijn zaak aan de Bakkerstraat. Hij ziet bedelaars voorbij zijn winkel lopen en constateert geen medische of andere gebreken. "Het is een dievenbende. Ze komen uit Oost-Europa. Het wordt tijd dat de gemeente actie onderneemt."

Irritatielijstje

Bedelen staat hoop op het irritatielijstje van ondernemers in het stadscentrum. "Wij werken ons een slag in de rondte om het centrum aantrekkelijk te maken, maar de gemeente werkt niet echt mee", zegt Mia Amram van sieradenwinkel Sirado. Vorige week, zo vertelt zij, was er nog een vergadering met ondernemers uit de binnenstad. "Niet de feestverlichting of het straatwerk stond bovenaan de agenda", zegt ze. "Maar de bedelaars."

Amram vertegenwoordigt de kleine winkeliers in de binnenstad van Utrecht. "Het is niet bepaald een uitnodiging als je de stad komt binnenlopen. We vinden dat de stad verpaupert. Ik snap wel dat bezoekers het geen prettig gezicht vinden. Als ik naar Den Bosch of Maastricht ga of zelfs Amsterdam, zie je ze niet."

Scheidslijn

De APV (algemene plaatselijke verordening) heeft geen artikel over bedelaars. De gemeente treedt niet op tegen deze groep. Niemand heeft cijfers, maar het zijn er in Utrecht meer dan in de afgelopen zomers. De gemeente deelde tot gisteren 13 boetes uit aan bedelaars, die voor overlast zorgen. Vorig jaar lag dat aantal over heel 2015 maar op vier. Maar dat wil niet zeggen dat het aantal bedelaars nu veel groter is dan vorig jaar, laat een woordvoerder weten.

Het wordt volgens de middenstand dus hoog tijd dat de gemeente de APV aanpast om bedelaars de toegang tot het centrum te weigeren. Frank Baldi van hoedenwinkel Jos van Dijck vindt dat ook, maar hij wil dat de 'eigen' zwervers worden ontzien. "De bedelaars komen om inkomen te genereren. Maar 'onze' zwervers vragen om een centje om te overleven. Die scheidslijn is dun. Bovendien kennen we de zwervers van Utrecht wel."

Meer nodig

De politieke partijen in Utrecht kennen het probleem. Zij willen dan ook praten over een oplossing. Maar alleen de verordening aanpassen is volgens D66, GroenLinks en VVD geen antwoord op het groeiende probleem. "Alleen de APV aanpassen heeft volgens ons weinig zin", stelt Arjan de Kleuver van D66. "De winkeliers hebben een punt. We willen graag in overleg om te praten over een oplossing. We erkennen het probleem."

Ook GroenLinks is op de hoogte van de problemen. Woordvoerder Steven de Vries woont in de binnenstad en hem was het grote aantal bedelaars ook al opgevallen. "Ik begrijp de zorgen van de winkeliers heel goed", zegt De Vries. "Maar als we de APV aanpassen, wat doen we dan met daklozen en zwervers? Er is meer nodig dan het aanpassen van de APV."

Reces

De VVD wil graag dat extra onderzoek wordt gedaan naar de bedelaars. Maar voor extra regels moeten we oppassen, vindt het raadslid Queeny Rajkowski. "In Amsterdam wordt het toegepast. Ik wil graag weten hoe en óf het werkt. Dit staat op mijn lijstje voor na het reces."

Bedelaars die zich gisteren in de binnenstad ophielden reageerden afwerend op vragen of maakten zich uit de voeten.