Nieuws Actueel
UV Techniek uit Wijhe wereldwijd
Ooit was Van Remmen UV Techniek een eenmanszaak. Nu worden systemenen van het bedrijf toegepast in binnen- en buitenland en heeft het Wijhese bedrijf twintig medewerkers. "Een jong team dat iets wil bijdragen aan de wereld", zegt directeur Ton van Remmen tegen De Stentor. "We nemen uv serieus en zoeken de uitdaging."

Het proces om met uv-licht water biologisch te zuiveren door organismen te doden, bestaat al veertig jaar. Met deze relatief simpele en snelle techniek is inmiddels veel meer mogelijk. Uv is schoon, voegt geen chemicaliën toe en verandert daardoor niets aan de watersamenstelling. Bovendien combineert deze techniek makkelijk met andere technieken als ozon, chloor en filtratie. Sterker nog: uv heeft een versterkend en verbeterend effect.
WaterkwaliteitVan Remmen ontwikkelt systemen voor onder meer drinkwater, afvalwater en zwembadwater. In dat laatste geval verbetert uv de waterkwaliteit en het zwemcomfort. Er is minder chloor nodig omdat uv desinfecteert. Daarnaast breekt het systeem gebonden chloor af. Gevolg: minder irritatie aan ogen en longen. Bovendien worden kosten voor warmwaterverbruik aanzienlijk teruggedrongen.
"Iedere markt heeft een eigen uv-toepassing", weet Van Remmen. "We zijn fabrikant voor standaardtoepassingen. Maar doordat we veel kennis hebben, kunnen we voor speciale vraagstukken oplossingen ontwikkelen."
ValidatieZo is voor de tuinbouw een biologisch veilig systeem ontwikkeld. Het is microbiologisch getest en gevalideerd. "Valideren was ongebruikelijk in de tuinbouwsector. Een tuinder moet er maar op vertrouwen dat zijn uv-installatie functioneert. Voor de tuinbouw maakten we een systeem waarbij we keken naar duurzaamheid en energieverbruik. Uiteindelijk hebben we alles gevalideerd. De tuinder heeft nu bewijs dat het systeem doet wat het moet doen."
Lees verder onder de afbeelding
EvenredigEr blijken veel ongeteste uv-systemen in omloop waarbij de waterkwaliteit niet voorop staat. Een blauwe lamp betekent niet direct dat het alle bacteriën doodt. Bij andere uv-systemen wordt vaak een deel van het water overbelicht en een ander deel onderbelicht. Van Remmen UV Techniek zorgt dat al het water een zo evenredig mogelijke dosis uv-licht krijgt. In dit procédé is veel geïnvesteerd, zodat het bedrijf zich nu onderscheidt in zowel kwaliteit als techniek.
Het uitrollen van deze uitgekiende uv-systemen is echter lastig. "Het gaat om bewustwording", zegt Van Remmen. "Zuiveren met uv is een biologisch proces. Biologie is ongrijpbaar en moeilijker te meten dan bijvoorbeeld chemische processen. Wij zijn hier al vijftien jaar mee bezig en hebben aantoonbaar het slimste uv-systeem. Maar doordat we vernieuwend bezig zijn, lopen we tegen traditionele markten en denkwijzen aan."
TreinenZo rijden vijfhonderd Wijhese systemen rond in Zwitserse, Noorse en Britse treinen. Deze voldoen aan strenge regels. "Afvalwater zomaar overboord gooien, mag niet meer. Strengere regelgeving vraagt om afvalwaterbehandeling. Vandaar dat dit water nu uv-gezuiverd wordt."
Van Remmen zoekt graag samenwerking met partners. Zo ontwikkelde het bedrijf met Nedap een uv-systeem voor ontwikkelingslanden. "Een slim reactorontwerp. Juist in landen als Vietnam en Myanmar is het belangrijk dat water goed gezuiverd wordt."