Nieuws Actueel

UWV weet nog niet wanneer STAP-budget weer is aan te vragen

Het UWV kan nog niet zeggen wanneer het loket voor het STAP-budget weer opengaat. Het was de bedoeling dat het scholingsbudget ter waarde van 1000 euro afgelopen dinsdag weer kon worden aangevraagd, maar door een grote technische storing ging dat niet door. Er was grote drukte bij het online loket.

ANP 1 maart 2023

ANP010323079 1

Het UWV, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering, onderzoekt nog wat de storing heeft veroorzaakt en hoe die is op te lossen. Een woordvoerder hoopt daar woensdag meer over te kunnen zeggen, maar mogelijk wordt dat nog later deze week. Het UWV bood dinsdag al excuses aan voor het ongemak.

Vakbond FNV vindt dat het systeem doet denken aan "de turbulentie bij de kaartverkoop voor populaire concerten" en geldt er een principe van "wie het eerst komt, die het eerst maalt". "Dit maakt van de 'Leven Lang Ontwikkelen' regeling een loterij." Het systeem moet daarom "op de schop", vindt de vakbond. Alleen opleidingen erkend door het ministerie van Onderwijs of de branche zouden erkend moeten worden, stelt FNV. Ook moet meerjarige financiering mogelijk worden.

Iedereen van 18 jaar en ouder kan het budget aanvragen, mits diegene geen AOW ontvangt. Opleidingen moeten bovendien zijn geregistreerd in het STAP-register.

Vorig jaar kreeg de overheid signalen dat misbruik werd gemaakt van de regeling, waarna het werd herzien. Het kabinet wilde niet langer dat het budget werd gebruikt voor "snoepreisjes" of cursussen die niet aansloten bij de arbeidsmarkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws