Nieuws Actueel

V&D krijgt geen doorstart

V&D krijgt geen doorstart. De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, lieten ze dinsdagmiddag weten.

Van onze redactie 16 februari 2016

Vendpersoneel1065

Lees ook: Oude foto's V&D: Van glorietijd naar onvermijdelijk slotSleutel doorstart ligt bij huurbazenEen briefje op de ramen en voedsel in de klikoDichte deuren bij V&D: voor iedereen een dramaV&D stort in

Daarmee krijgen alleen de externe vestigingen van La Place een nieuw bestaan. Die zijn eerder overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo. Een "zeer beperkte groep V&D-medewerkers'' zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen.

Ronald KahnDe curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

Kahn betreurt het dat zijn poging om een doorstart van V&D te bewerkstelligen is mislukt. Dat liet hij dinsdagmiddag weten nadat de curatoren van V&D hadden gemeld dat er geen akkoord over en doorstart kon worden bereikt. "Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D", aldus Kahn. "We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen. We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerk(st)ers van V&D."

Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

8000 werknemers op straatV&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Vorig jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.

Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt. Vakbond FNV noemde die werknemers in een eerste reactie de grootste verliezer. "Het V&D-personeel verliest op alle fronten", aldus FNV-bestuurder Niels Suijker. "Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren."

Volgens de curatoren hebben alle partijen "zich maximaal ingezet" om een doorstart tot stand te brengen. In hun verklaring bedankten de curatoren de medewerkers van V&D en La Place "voor hun inzet gedurende de afgelopen periode".

Hieronder een profiel van V&D:

- Naam: V&D

- Opgericht: in 1887 in Amsterdam, door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Al snel volgden filialen in Rotterdam, Den Haag en andere grote steden.

- Winkels: V&D is naar eigen zeggen het grootste warenhuis van Nederland, met 62 winkels en een webshop. Ook de bekende restaurantketen La Place (circa zestig losse vestigingen, plus restaurants en verkooppunten in de warenhuizen) hoorde bij V&D. De curatoren hebben La Place recent al verkocht aan supermarktketen Jumbo.

- Recente historie: V&D maakte vanaf 1999 deel uit van hetzelfde concern als De Bijenkorf en HEMA: Vendex KBB. Dat werd in 2004 overgenomen door een consortium van investeerders, en ging daarna als Maxeda door het leven. In 2010 verkocht Maxeda V&D aan Sun European, de Europese tak van het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners. Op oudejaarsdag 2015 werd de warenhuisketen failliet verklaard.

- Topman: John van der Ent werd 1 maart vorig jaar bestuursvoorzitter van de V&D Groep. Daarvoor was hij de baas bij modebedrijf Etam.

- Financiële gegevens: V&D lijdt al jaren verlies. In 2013 verdubbelde het nettoverlies zelfs ruimschoots, van 19 miljoen euro in 2012 tot 42 miljoen euro. in 2014 bedroeg het verlies 49 miljoen euro en in 2015 stevende het bedrijf opnieuw op rode cijfers af.

- Volgens de bonden verliezen ongeveer 8000 mensen bij V&D en La Place hun baan.