Nieuws Actueel

V&D sluit minstens anderhalve maand de deuren

De warenhuizen van V&D blijven waarschijnlijk nog minstens anderhalve maand dicht. Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het nog een hele tijd voor de winkels weer open kunnen. Dat zegt de woordvoerder van de curatoren van V&D.

Van onze redactie 15 februari 2016

Vddichtfilialen1065

Lees ook: V&D medewerkers houden adem inHudson's Bay is V&D 2.0

Om de keten voort te zetten is het nodig personeel weer opnieuw in dienst te nemen, zaken opnieuw te bevoorraden en de winkels enigszins opnieuw in te richten. Dat is volgens de zegsman niet iets wat in een paar dagen geregeld is.

Extra tijdKahn is er nog steeds niet uit met de verhuurders van de winkelpanden. De curatoren hebben daarom drie dagen extra de tijd gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Daarop is geen negatieve reactie gekomen, aldus de zegsman. Volgens hem praten de betrokken partijen voorlopig gewoon verder.

De ondernemer, bekend van CoolCat, wil verder met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij mikte er vorige week op dat hij nu al overeenstemming zou hebben over de huurcontracten voor minstens 35 filialen. Diverse pandbazen willen echter alleen instemmen met de plannen als Kahn ook verder gaat met hun kleinere vestigingen, in plaats van zich enkel te richten op de warenhuizen in de grote steden. Kahn kan dat echter niet zomaar doen, omdat zijn financiële plaatje daardoor in gevaar zou komen.

DoorbetalingInmiddels is ook al duidelijk dat er voor sommige V&D-filialen hoogstwaarschijnlijk geen doorstart inzit. De eigenaar van de V&D-panden in onder meer Heerlen en Sittard, Metroprop, heeft vorige week al laten weten dat niet meer met Kahn wordt gepraat. De verhuurder is in gesprek met het Canadese Hudson's Bay. Dit concern is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden van V&D, niet in een doorstart van het warenhuisbedrijf.

Dat alle onderhandelingen voortduren, betekent weinig goeds voor de circa 8000 medewerkers van V&D en de inpandige La Place-restaurants. Het voltallige personeel zit vanaf woensdag in de ww. Afgelopen weken werden de werknemers nog doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV, waardoor de filialen open konden blijven. Die doorbetaling loopt maar tot en met dinsdag.