Nieuws Actueel

Vaak nog lange wachttijden voor levering grafsteen

Nabestaanden van een overleden dierbare lopen vaak nog tegen lange wachttijden aan voor de levering van een grafsteen. "De situatie is aan het verbeteren, maar we zitten nog niet op het niveau van voor corona", zegt Simon van Lit van de Zeeuwse grafstenenleverancier Dominicus.

ANP 1 februari 2023

ANP010223143 1

Iemand die nu een steen bestelt, moet ongeveer 5,5 tot 6 maanden wachten voordat deze op het graf geplaatst kan worden. "Dat is nog steeds ongeveer de helft langer dan wat het twee, drie jaar geleden was", vertelt Van Lit. Op het hoogtepunt van de coronapandemie liep de levertijd op tot wel 7 maanden. Het hoofdkantoor van Dominicus is gevestigd in Westkapelle en heeft vijf winkels verspreid over Nederland.

Het overgrote deel van de grafstenen op Nederlandse begraafplaatsen komt uit India of China. Maar tijdens de pandemie werden fabrieken en havens daar gesloten. Ook kampten fabrieken met productieproblemen. Hierdoor liepen de levertijden steeds verder op.

Volgens Van Lit is dat logistieke probleem inmiddels voor een groot deel opgelost, maar nog niet helemaal. Hij wijst erop dat het bedrijf de stenen hier vervolgens assembleert en ingraveert. "Nu ontstaat er nog opstopping door de hoeveelheid stenen die hier binnenkomen en niet snel genoeg verwerkt kunnen worden. We hebben een inhaalslag te maken", aldus de mede-eigenaar van het natuursteenbedrijf.

Het aanleggen van voorraden grafstenen is lastig omdat begraafplaatsen vaak verschillende eisen stellen aan de afmetingen van stenen. "Als je een maatvoering zou hebben dan zou dat een stuk eenvoudiger zijn".

De wachttijden zijn niet bij alle leveranciers lang. "Bij ons is het nu weer ongeveer 3 maanden, dat is weer binnen de normale marges", zegt Jaco Vuijk van Boot Grafmonumenten in Lisse. Volgens hem hebben de nu nog lange levertijden bij andere firma's vooral te maken met personeelsproblemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws