Nieuws Actueel
Vacansoleil mikt op groei over de grens
Vacansoleil heeft vorig jaar 135.000 gezinnen 'op vakantie gestuurd'. Om de vleugels uit te slaan, kijkt de touroperator vooral naar Frankrijk en Duitsland, bijvoorbeeld door in die landen campings over te nemen. Dat schrijft het AD.

Vijf collega's had Bart van der Linden (50), toen hij in 1988 begon als commercieel medewerker bij Vacansoleil. De touroperator zette destijds 1,5 miljoen euro om. De eerste drie verhuurde tenten zette hij op de camping eigenhandig op. De eerste klant was indertijd zijn tante.
OntwikkelingHoe anders is de wereld van Van der Linden uit Maarheeze nu. Hij is algemeen directeur van Vacansoleil. Het bedrijf zet 100 miljoen euro per jaar om en telt een kleine 200 werknemers, waarvan 140 op het hoofdkantoor in Eindhoven, nabij Eindhoven Airport.
Het bedrijf verkoopt 470 vakantiebestemmingen in zestien landen: zeg maar de landen in Noordwest-Europa die met de auto te bereizen zijn. Vacansoleil verhuurt 20.500 stacaravans, tenten en lege staanplaatsen.
Er zijn een paar uitvoeringen stacaravans, met twee of drie slaapkamers (met echte bedden) en één of twee badkamers inclusief toilet. Het nieuwste model tent, de safaritent, beschikt onder meer over een hemelbed en airconditioning. 'Glamping', glamorous camping, is een groeimarkt.
De digitalisering gaat hard in de reisbranche. Een vakantie boeken is sowieso een virtueel product, zo verklaart Van der Linden die snelheid. Deze ontwikkeling heeft Vacansoleil getransformeerd van touroperator naar webshop. Tien jaar terug zaten er nog 52 medewerkers aan de telefoon, dat zijn er nu zestien. Die 52 haalden nog niet de helft van de omzet die de zestien medewerkers boeken.
Luxe kamperenVijf jaar geleden werd 60 procent van de vakanties nog online geboekt, nu is dat 90 procent. ,,Negen van de tien mensen die bij ons boeken, spreken we pas op de camping", vertelt Van der Linden. ,,De overige 10 procent belt vooral over het aanbod op de site, of om te worden gerustgesteld."
Grofweg de helft van de jaaromzet (50 miljoen euro) wordt gegeboekt in het vaderland, maar in Nederland is voor Vacansoleil niet veel meer te winnen. Van der Linden verwijst naar gegevens van branchevereniging ANVR: een op de drie Nederlanders die in de zomer met de auto op vakantie gaat en via een touroperator boekt, doet dat via Vacansoleil.
Het sponsoren van de, inmiddels opgeheven, wielerploeg heeft de bekendheid van het bedrijf ook in het buitenland goed gedaan, weet Van der Linden. En dat moet worden verzilverd. Groei voor de Eindhovense onderneming moet dus in het buitenland worden gezocht, vooral in Duitsland en Frankrijk: grote markten waar luxe kamperen nog in de kinderschoenen staat. ,,Slagen we erin om in die landen de vooroordelen tegen kamperen te beslechten, dan is groei de volgende stap.
,,In Nederland heeft vooral het tv-programma Campinglife - dat maar liefst zestien jaar op de buis was - aangetoond dat mensen op campings heel gewoon zijn, zoals jij en ik. Nederland telt maar liefst 6,5 miljoen kampeerders."
In Frankrijk draait al een vergelijkbare tv-serie, in Duitsland is dat lastiger. ,,Merknamen mogen daar absoluut niet in beeld." Volgende maand praat de Vacansoleil-topman met een Duitse productiemaatschappij over de mogelijkheden voor een programma op de Duitse televisie.
Om afhankelijkheid van campingeigenaren te voorkomen, bezit Vacansoleil-eigenaar Wim Backers vier campings, drie in Frankrijk en één in Luxemburg. Van der Linden: ,,Als een andere camping 300 plaatsen heeft, krijgen wij er bijvoorbeeld slechts 40. Op die manier lopen we snel tegen de limiet van te verkrijgen plaatsen aan."
Ideale campingDe eigen campings, die vallen onder zusterbedrijf Iris Parc, zijn relatief groot. Alle plaatsen, sta- caravans en tenten verhuurt Vacansoleil zelf. Daarnaast test het bedrijf op de eigen campings producten en diensten. ,,We willen zien wat aanslaat bij onze gasten, en wat niet. Welke vorm moet een zwembad hebben? En moet een camping over een overdekte speelhal beschikken? Zo ontstaat de ideale camping."
Vacansoleil is op acquisitiepad: Iris Parc zal meer campings kopen. Waar? En wat is het tijdpad? Van der Linden vertelt dat de Europese kampeermarkt versnipperd is: er zijn maar liefst 30.000 campings, die op een paar honderd na allemaal zelfstandig zijn.
,,Wij verkeren in de ideale omstandigheid dat er geen hijgerige investeerder in onze nek zit", vertelt hij. ,,Onze eigenaar Wim Backers wil dat we de dingen zo goed mogelijk doen. We zullen dus toeslaan als de juiste gelegenheid zich aandient."
Gerelateerde artikelen: