Nieuws Actueel

Vakantiebaantje? Deze Zeeuwse tieners kochten gewoon een frietkraam

Je kunt na je examen een vakantiebaantje nemen in het plaatselijke cafetaria. Voor vijf euro per uur pik je dan een leuk zakcentje mee. Of je koopt gewoon je eigen frietkraam en houdt de hele opbrengst in eigen zak. Dat deden Noah Rolink en Julius Remmer in Bruinisse.

Wendy Wagenmakers/ Beeld: Ernesta Verburg 14 juli 2019

Frietzaak Bruinisse Zeeland vakantiebaan

Het zijn niet zomaar frietjes die worden geserveerd in de jachthaven. Ze zijn niet alleen vers, ze worden ook nog eens voorgebakken voordat ze de frituur in gaan. Lekker knapperig dus.

Noah Rolink (18) wist hoe het moet, hij heeft net drie jaar achter de frituur gestaan bij Johnny's Taria in Bruinisse, zo vertelt hij aan het AD. ,,Altijd met veel plezier gedaan, maar je komt er niet mee verder. Je leert er niks van. Toen we op school een profielwerkstuk moesten maken, besloten wij niet een werkstuk te schrijven maar een onderneming op te richten.”

Lees ook: Steeds meer (piep)jonge ondernemers: wat zijn hun uitdagingen?

Handelsgeest Zeeuwse jongens

Wij, dat zijn Noah en zijn even oude vriend Julius Remmer. De jongens legden hun spaargeld bijeen, tikten een frietkraam op de kop en schreven 't friet-Uurke in bij de Kamer van Koophandel. Afgelopen weken hebben ze 's weekends proefgedraaid en vanaf deze week zijn ze ook doordeweeks open. ,,Het gaat hartstikke goed”, glundert Julius. ,,De investering halen we er sowieso uit, maar ik denk dat we er ook een leuke cent aan overhouden. En het is fijn om niet meer voor een baas te hoeven werken.”

Noah en Julius hebben beiden ondernemende vaders, dus de handelsgeest is te verklaren. Na de zomer gaat Noah bedrijfskunde studeren in Rotterdam, en Julius fiscale economie. ,,Maar we blijven thuis wonen", zegt Noah. ,,Dat scheelt een hoop kosten met dure kamers enzo.”

Lees ook: Deze jonge ondernemers laten zich niet hinderen door hun leeftijd

De jongens vertellen honderduit, maar gooien intussen ook kroketten in het vet voor de gasten die een voor een aan de kraam verschijnen. Veel bootjesbezitters, maar ook mensen uit het dorp en zelfs gasten van Aquadelta, ook al hebben die hun eigen frietkraam. ,,Maar ze zitten allemaal hier", lacht Julius. ,,Toen er eentje kwam, volgden er meer.”

Sparen voor mooie bedrijfskleding

De jongens zijn aan het sparen voor mooie bedrijfskleding en aankleding voor de kraam. En binnenkort willen ze ook gaan flyeren. ,,En bezorgen", zegt Noah. ,,We gaan kijken of we daar iemand voor in dienst kunnen nemen. Zo denken we er ook over om de kraam in de winter bij de Lidl in Zierikzee te zetten, met personeel erin. Vlakbij de Pontes: ideaal.”

Later? ,,Dan ben ik nog steeds ondernemer", lacht Noah. ,,Met liefst nog een beetje vastgoed erbij.” Ook Julius wil ondernemen, tot hij volledig financieel onafhankelijk is. ,,En dan gaat het me niet eens om het geld. Al is dat natuurlijk wel mooi meegenomen.”

We blijven thuis wonen. Dat scheelt een hoop kosten met dure kamers enzo

Noah Rolink