Nieuws Actueel

Vakmanschap: 'Ik ben intens blij na een reparatie'

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun spullen. Zoals Marcel Even en zijn vrouw Ada van Even-Tijdcentrum. Ze zijn specialisten in koekoeksklokken. De Gelderlander sprak met het ondernemersechtpaar.

Hans Schmeinck | Foto: Bart Harmsen 30 september 2016

Speciaalzaak restauratiekoekoeksklok klok reparatie

Hij verkoopt en repareert de weelderig gedecoreerde houten tijdaanduiders. Zo bekend van het vogeltje dat ieder heel uur door een luikje naar buiten komt en 'koekoek' roept. Te simpel? De ogen van Marcel Even schieten vol vuur. "Het zijn wonderen der techniek, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. En kijk eens naar dat gedetailleerde houtsnijwerk. Bijna alles is handgemaakt." De duurste? 2.700 euro.

Webwinkel

In de winkel aan de Rijksweg in Gaanderen hangen zo'n 250 koekoeksklokken en andere, modernere uurwerken. Er zijn er nog eens honderden op voorraad voor de verkoop via de vijf webshops. Ze zijn gewild bij Nederlandse emigranten in Canada, Australië en de VS en expats uit India. De webwinkels worden gerund door een van de twee zoons van Marcel en Ada Even. "Onze andere zoon is teeltadviseur voor planten en heeft een boomkwekerij."

Geboren onder de werkbank

Marcel kreeg het vak via zijn vader door. "Hij was horlogemaker en repareerde allerlei soorten uurwerken. Meestal in opdracht van andere juweliers. Die besteedden de lastige klusjes uit aan ons. Ik zit al 40 jaar in dit vak. Maar eigenlijk ben ik onder de werkbank geboren." Hij volgde wél een vakopleiding. "Zo'n 22 jaar geleden begonnen we deze zaak, als juwelier. In 2002 werd het Even-Tijdcentrum, specialist in klokken."

Druk

Even heeft het druk. "Ik heb nog nooit tien minuten zonder werk gezeten. Dankzij de webshops weten mensen ons beter te vinden. Mijn werk is geweldig omdat geen dag hetzelfde is. Ik word intens blij als ik iets heb gerepareerd, iets wat een ander niet kan. Ik heb nog nooit iets níét kunnen maken." Dat ligt vooral aan zijn directe contacten met de klokkenfabrikanten. "Zij kunnen mij helpen aan heel specifieke onderdelen. Met sommigen hebben we vriendschap gesloten." Het aantal koekoeksklokkenfabrikanten is de afgelopen twintig jaar gedaald van 25 naar 7. "Die komen niet uit Zwitserland, zoals iedereen denkt, maar uit het Duitse Schwarz-wald", beweert Marcel.

Tijd voor onszelf

Zijn vrouw Ada knikt. Ze heeft altijd meegeholpen in Even-Tijdcentrum. "Administratie, inpakken, winkelverkoop en klokken poetsen. Vorig jaar werd ik ernstig ziek. Maar na een lange operatie en een behandeling met chemo ben ik genezen verklaard. Een hele dag in de winkel staan gaat echter niet." Daarom is de winkel sinds deze maand alleen op vrijdag geopend. "We nemen meer tijd voor onszelf. En voor het eerst sinds twee jaar gaan we weer naar het Schwarzwald."

Gerelateerde artikelen:Ambacht en vakmanschap: 'Pietepeuterig bezig zijn is fijn'De kracht van de speciaalzaakKlanten uit het hele land in speciaalzaak voor doelmannen