Nieuws Actueel

Van bierdoppen tot ventilatie

De beroemde dop van de beugelfles van Grolsch komt uit Haaksbergen. Met honderdduizenden tegelijk.

Van onze redactie 15 maart 2016

Reobijn annina romita1065

De doppen voor de bierflessen van Grolsch rammelen met honderdduizenden per week uit de kunststofspuitgietmachines van Reobijn Plastic Products. Jawel: Made in Haaksbergen. Het beroemde dopje van de zo karakteristieke beugelfles is een van de vele producten die in het bedrijf aan de Industriestraat worden vervaardigd. Uit een andere spuitgietmachine rammelen de gehele dag kleine, transparante buisjes voor de tatoeage- en cosmeticabranche. "Die maken we in grote aantallen. Deze machines draaien 24 uur per dag, 7 dagen in de week", legt manager Peter Nijland uit.

Een rondleiding met Nijland en zijn collega Paul de Reus door de enorme fabricagehal doet andermaal versteld staan van wat er allemaal in Haaksbergen wordt gemaakt. In deze serie is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden dat Haaksbergen een enorme maakindustrie kent. Die ontdekkingsreis zet zich voort achter de voorgevel van Reobijn. "Inmiddels kennen veel Haaksbergenaren die naam wel, maar weinig mensen weten wat we hier allemaal maken", merkt De Reus op. "Vaak stokt die kennis bij de schakelkasten voor Eaton. Dat was dertig jaar geleden ook al een belangrijk product van Reobijn. Maar we maken anno 2016 zoveel meer."

Variatie In de hal staan 28 spuitgietmachines opgesteld en dat aantal wordt de komende tijd verder uitgebreid. In het naastgelegen matrijzenmagazijn wordt pas echt duidelijk hoeveel verschillende plastic kunststofproducten Reobijn maakt. Elke matrijs (gietvorm) is een ander product. Tellen is onbegonnen werk. De producten variëren van collectebussen, schakelaarbehuizingen en complete rookgasafvoer- en luchtafzuigsystemen tot en met kunststof behuizingen voor boilers en recyclebare dienbladen voor 's werelds grootste hamburgerketen. En natuurlijk de doppen en de 'tattoobuisjes'. Zowel gereed product als halffabricaat vindt zijn weg over de gehele wereld. Dienbladen voor een grote hamburgerketen? Dat wekt de nieuwsgierigheid. "We mogen de naam niet noemen. Protocollen. Maar het is wereldwijd een hele grote." Die van langs de snelweg met de M van...? "Het is een hele grote..."

Ontwikkeling Sinds Reobijn in 1989 van Hengelo naar Haaksbergen verhuisde, heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt op zowel technisch als innovatief gebied. Nijland: "Onze grote kracht is dat we alle soorten kunststoffen kunnen verwerken en met die kennis en expertise aan iedere vraag kunnen voldoen. Elk product heeft zijn eigen eisen wat betreft het materiaal. En we zijn in staat twee verschillende kunststofsoorten tegelijk te verwerken met het zogeheten 2K spuitgietproces. Onze nieuwste aanwinst is een optische meetmicroscoop, waarmee op een eenvoudige wijze de maatvoering van de verschillende producten automatisch gemeten kan worden. Daarmee is wederom een sprong vooruit gemaakt." De Reus: "Ook het voorraadbeheer voor onze klanten is een sterke pijler van Reobijn. We kunnen onze vaste klanten op afroep bedienen en dat is wat veel klanten graag willen. Tijd is geld. De productieketen moet daarom doordraaien."

Haaksbergen Doemt de vraag op hoe Reobijn eind jaren tachtig in Haaksbergen terechtkwam. En stond er vroeger niet zo'n lelijke romneyloods naast de bestaande bouw waar Reobijn een prachtige hal plaatste ter uitbreiding? Nijland begint te lachen. "Over die ronde loods is wat te doen geweest. Inmiddels kijken we heel anders tegen de voorgevel aan en hebben we er veel meters bedrijfsvloer bij gekregen. Ook het voormalig keukencentrum kochten we erbij."

Het waren de broers Nijboer die het spuitgietbedrijf als onderdeel van Hazemeijer opkochten en het verzelfstandigden. Draai je de naam 'Nijboer' om, dan krijg je 'Reobijn'. J.B. Wolters is tegenwoordig de directeur-eigenaar. Om uit te kunnen breiden, is Reobijn in 1989 verhuisd van Hengelo naar Haaksbergen "En dat is een uitstekende keuze geweest", zegt De Reus. "Er liggen hier nog steeds tal van mogelijkheden voor de toekomst." Ze tonen een vitrine met daarin referenties van wat Reobijn door de jaren heen heeft geproduceerd. Van de piepkleinste kunststof producten tot de stoelzittingen en rugleuningen in de eigen ontvangstruimte. "Die vonden we zo mooi, dat we zelf een partij van deze stoelen hebben afgenomen voor eigen gebruik."

Foto: Annina Romita