Nieuws Actueel

Van de kas naar de Kuip?

Sinds de spectaculaire zege op FC Den Bosch in de kwartfinale van het bekertoernooi (2-3) was het geen dag meer rustig bij VVSB. De club uit Noordwijkerhout heeft genoten van alle aandacht van de afgelopen weken, maar neemt de wedstrijd tegen FC Utrecht van vanavond ook uiterst serieus. Stiekem droomt een enkeling toch over de finale, bericht het AD.

Tim Niemantsverdriet 2 maart 2016

Vvsbkasbekervoetbal1065

Wanneer het eerste elftal van topklasser VVSB (Voetbal Vereniging Sint Bavo) maandagavond het veld betreedt voor een training op sportpark De Boekhorst, volgen enkele filmploegen en fotografen hun voorbeeld. Of het nu de warming-up is of een 'simpele' pass- en trapoefening, de camera's staan erbovenop. FOX Sports maakt van het moment gebruik om verslag te doen vanaf het kunstgras en de presentator van RTL Nieuws plukt Maikey Parami - maker van de winnende treffer in het sensationele bekerduel met Den Bosch (2-3) - nog even uit het rondootje voor een kort gesprek.

Vanaf de kant ziet vice-voorzitter en hoofd-pr Tim van der Weiden het met gemengde gevoelens aan. De afgelopen weken is hij platgebeld met mediaverzoeken en aan eigenlijk alles werd meegewerkt. VVSB geniet van de schijnwerpers. De club is maar al te trots dat ook de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport en een Spaanse televisieploeg aandacht hebben besteed aan het bekersprookje van een elftal van studenten, bloembollenkwekers en gymleraren.

Maar nu is toch bijna een grens bereikt. ,,Morgen niet meer, hè,'' zegt Van der Weiden tegen trainer Wilfred van Leeuwen, doelend op de laatste training voor de halve finale, vandaag tegen FC Utrecht.

Dit duel wordt immers uitermate serieus genomen. Niemand bij VVSB acht een nieuwe stunt onmogelijk. En de voorbereiding hierop mag dus niet (al te veel) ontregeld worden. Twee uur eerder had de club daarom voor het eerst in haar 85-jarige bestaan een persconferentie belegd. Nog één keer mochten spelers, trainers en bestuursleden het hemd van het lijf worden gevraagd, daarna moest de rust terugkeren.

En daar zat Giovialli Serbony dus, samen met nog vier medespelers en de trainer, aan een doorsnee tafel in een doorsnee voetbalkantine, met een verscheidenheid aan microfoons voor zich. De spits leunde wat achterover in zijn stoel en staarde strak voor zich uit, terwijl enkele tientallen journalisten zijn kant opkeken. ,,Aan die tafel voelde ik me wel een beetje een profvoetballer," bekent hij later. ,,Een heerlijk gevoel.''

Dat Serbony bij zijn eerste en waarschijnlijk ook laatste persconferentie ooit als enige geen enkele vraag hoefde te beantwoorden, vond hij niet erg. ,,Ik ben er zelfs wel blij om. We hadden een mailtje gekregen dat er drie cameraploegen zouden zijn en dan staan er opeens een stuk of acht voor je neus. Normaal ben ik niet van de plankenkoorts, maar hier werd ik wel een beetje zenuwachtig van. Laat mij maar voetballen.''

Alleen IJsselmeervogels had in 1975 eerder als amateurclub de laatste vier van het bekertoernooi bereikt. Bij VVSB wisten ze na de sensationele zege in de kwartfinale op FC Den Bosch dus heus wel dat ze iets bijzonders hadden neergezet. Maar de club is toch overvallen door de grootte van de hype.

,,We beseffen nog niet volledig wat we hebben gedaan en kunnen er ook nog niet echt van genieten,'' zegt aanvoerder Vladimir Jozic. ,,Dat is best lastig. Het lukt waarschijnlijk pas in de zomer, als we een paar weekjes vrij zijn. Nu hebben we daar geen tijd voor. We moeten naar ons werk en spelen gewoon nog competitiewedstrijden."

Sterker nog, de competitie is belangrijker dan de wedstrijd van vanavond, klinkt het hier en daar bij VVSB. Komend seizoen gaat de Tweede Divisie van start en de zondagtopklasser moet bij de eerste zeven eindigen om zich daarvoor te plaatsen. Dát is het doel voor dit seizoen. Door het definitieve faillissement gisteren van WKE zijn de kansen gestegen, maar het verlies van afgelopen weekeinde bij diezelfde club uit Emmen (4-2) deed wel pijn.

Kleuters

Van Leeuwen was woest op zijn elftal, dat volgens hem als kleuters had verdedigd. Op de tribunes wist men wel waarom: angst om de wedstrijd tegen Utrecht te missen door een blessure of schorsing. Iets wat later door de spelers werd ontkend. Maar voor het duel was de dienstdoende arbiter toch even verzocht om niet al te driftig met zijn kaarten te zwaaien.

Op langere termijn mag de competitie dan belangrijker zijn, het duel van vanavond is van historische waarde. Ook voor de spelers. ,,Zij zaten logischerwijs al met hun hoofd bij Utrecht,'' stelt voorzitter Arjan Broekhof. ,,Ervan uitgaande dat het bekertoernooi na vanavond over is, heb ik er vertrouwen in dat we de top-7 gaan halen. Winnen we, dan wordt het lastiger. Maar als ik moet kiezen tussen de Tweede Divisie of de finale - een duivels dilemma - ga ik toch voor dat laatste.''

En zo denkt bijna iedereen in Noordwijkerhout erover. Alleen met carnaval is de massale hysterie in het katholieke dorp misschien nog groter dan nu. In de 33 bussen die de ploeg vandaag achterna reizen, zitten ruim 2000 fans, uitgedost met sjaals, mutsen, t-shirts en pruiken in de clubkleuren van VVSB (geel-paars). Bij de plaatselijke bakker worden al dagenlang honderden speciale tompoucen verkocht en de uitbater van café Van der Geest heeft zelfs een cd laten uitbrengen.

'Internationals'

De lokale middenstand is gecompenseerd voor het mislopen van het EK-voetbal door Oranje. Dat hun 'internationals' de nacht hebben doorgebracht in een hotel in Noordwijk en vandaag een 'Nederlands elftal-treatment' krijgen, is dus alleen maar gepast.

Nog één dag zijn de spelers en trainers van VVSB de sterren van de Bollenstreek, en ver daarbuiten. Dan is het normaal gesproken voorbij. Al waarschuwt trainer Van Leeuwen Utrecht wel nog even. ,,Statistisch gezien moeten ze vier keer scoren om te winnen. Tot nu toe hebben wij in elk bekerduel drie doelpunten gemaakt."