Nieuws Actueel

Van drie keer pop-up naar een permanente winkel

Ze zijn aan het verhuizen. Astrid Schutrups en Petra van Walsum gaan met Goods4home, winkel in wonen en lifestyle, een deurtje verderop. Definitief. Donderdag openen ze hun winkel aan de Haverstraatpassage. Ze hebben een contract voor vijf jaar getekend, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Marjon Kok | Foto: Annina Romita 24 mei 2016

Pop up naar permanent annina romita

Vier jaar geleden trokken de vrouwen in een leegstaand winkelpand aan de Van Loenshof. Tijdelijk, om te kijken of het zou lukken, een eigen bedrijf. Drie keer verhuisde Goods4home naar een ander leegstaand pand in het centrum. Pop-up. Het nadeel was dat ze soms binnen twee weken moesten vertrekken omdat de eigenaar een huurder had gevonden. Maar: "Zonder pop-up hadden we nu niet meer bestaan."

Voordelen Pop-upwinkels. Het mes snijdt aan meer dan twee kanten. Voor Astrid Schutrups en Petra van Walsum was het dé manier om Goods4home te beginnen: vier jaar geleden zat een flinke investering en een lening bij de bank er niet in. Ook voor eigenaren van winkelpanden die tijdelijk geen huurder hebben is het een uitkomst. Op deze manier hebben ze toch nog iets aan inkomsten. Bovendien, als zich een nieuwe huurder aandient, kan deze te pas en te onpas het pand binnenlopen, zonder dat de makelaar steeds moet opdraven. En - niet in de laatste plaats - pop-up stores zorgen ervoor dat het centrum levendig blijft en het winkelend publiek steeds wordt verrast.

Soms moest Goods4home snel verhuizen. Zoals die eerste keer, toen ze van een oppervlak van 80 vierkante meter ineens naar 220 vierkante meter gingen. "Dat was wel even schrikken", zegt Astrid. "We hebben het opgelost door eilandjes te maken van pallets en planten. Zo kregen we de sfeer toch gezellig en ongedwongen."

Fysieke winkelDan te bedenken dat ze in eerste instantie helemaal niet van plan waren om een fysieke winkel te beginnen. "Het idee was om een webwinkel te openen, en na drie maanden een 'echte' winkel te hebben gehad, daarmee verder zouden gaan. We merkten dat de mensen het leuk vonden, wat wij verkochten. En we kwamen erachter dat mensen de spullen die ze kopen eerst willen zien, voelen, aanraken." Na die drie maanden zei de eigenaar van het pand: blijf! En Goods4home bleef.

Gouden greepTwee jaar geleden verhuisde de winkel opnieuw, om pop-up aan de Haverstraatpassage te verschijnen. Een gouden greep, zegt Petra. "We passen in dit straatje. De Van Loenshof is toch iets gelikter. Het publiek dat hier komt, loopt makkelijker bij ons binnen. En komt ook weer terug." Het was dan ook best slikken toen ze onlangs hoorden dat ze eruit moesten. "Heel jammer. Maar voor ons ook een moment om na te denken. We bestaan nu vier jaar. De tijd lijkt voorbij gevlogen. Dus een definitief contract voor vijf jaar; eigenlijk is dat helemaal niet zo lang."

UitstralingGoods4home kreeg van de eigenaar het aanbod om zijn pand ernaast te huren. "Hij kent ons inmiddels. Zei: jullie betalen de huur altijd trouw. Hij weet wat hij aan ons heeft en kwam met een schappelijke huurprijs. Dus gaan we door." Pop-up heeft iets rommeligs. Maar van het nadeel hebben Astrid en Petra een voordeel gemaakt. Ze hebben gemerkt dat het allemaal niet zo perfect hoeft. Improviseren, het was nodig soms, maar blijkt heel goed bij te passen bij wat ze willen uitstralen.

Astrid en Petra gaan voor naar hun nieuwe pand, waar ze donderdag open gaan. Ze wijzen op de kale betonnen vloer en het onafgewerkte plafond. "Dat blijft zo. Een strak nieuw vloertje en een systeemplafond past niet bij ons."

Eigen bedrijfEn het is goedkoop. "Mijn man heeft de balie van underlayment gemaakt", vertelt Petra. "En de man van Astrid is advocaat en heeft de contracten gedaan. Schilderen kunnen we zelf. Met een beetje hulp van klusvrouw Elsa." Want eerlijk is eerlijk; rijk worden ze er niet van. "Maar een eigen bedrijf is heerlijk. We groeien nog steeds. Laatst vroeg een jong stel ons of we wilden adviseren bij de inrichting van hun woning. Zijn we er met een busje vol spullen naar toe gereden. Hartstikke leuk. En het voegt weer een nieuwe dimensie toe aan wat we doen."