Nieuws Actueel
Van droom naar theaterbedrijf met 500 leerlingen
Ze droomde zes jaar geleden van een eigen theaterschool, nu telt Joliens Theaterhuis 500 leerlingen, schrijft de Tubantia.

Jolien Leussink roept het altijd en overal. "Iedereen heeft talent. Het is de kunst dit talent te ontdekken én er wat mee te gaan doen." Zij geeft kinderen in alle leeftijden die kans. "Ik hou van mijn kinderen. Ik ken ze allemaal bij naam, en ik ken ook de ouders. Het mooiste beroep ter wereld heb ik."
Van droom naar werkelijkheid
In een interview in de Tubantia, zo'n zes jaar geleden, gaf Leussink aan te dromen van een eigen theaterschool. Dit jaar viert ze het eerste lustrum van Joliens Theaterhuis, en heeft ze al bijna 500 leerlingen. Haar volgende ambitie: een eigen pand in Oldenzaal. Niet voor niets is Droom de naam van haar theatervoorstelling op zondag 25 maart. Haar grootste talenten laten dan zien wat ze kunnen. "Maar eigenlijk is heel 2018 een jubileumjaar", zegt de geboren Rossumse. "In totaal hebben we dit jaar 10 voorstellingen in de Bond, geweldig toch?" Voorgaande jaren waren er ook uitvoeringen in het kulturhus van Rossum en Denekamp. "Maar we kiezen nu bewust voor De Bond, dat is toch een uniek theater in deze regio."
Lees ook: Dit Naaldwijkse theater gaat open als bios in plaats van dicht in de zomer
Groei
Ooit begon ze als Pippi Langkous in eetgelegenheid Kakelbont in Tilligte, nu heeft ze aan de twee lokalen in basisschool De Bongerd niet meer genoeg. "Het is zo ongelooflijk snel gegaan allemaal. Na een oproep in de krant ging de deur in de Zevenster, waar de eerste sessie werd gehouden, steeds weer open. En weer kwam er een kind binnen en weer... Op een bepaald moment waren er wel 30 kinderen! Had ik niet van durven dromen."
Nu dus 500 kinderen, de jongsten zijn 3 jaar. Kortom: theater is voor iedereen. "Alle kinderen vinden dit leuk. Ik heb ook zoveel jongetjes erbij, die het stoer vinden om bijvoorbeeld ridders te spelen. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten, niets moet, alles mag. Ze kunnen echt zichzelf zijn, wij drillen echt niet."
Vergoeding
Voor kinderen met faalangst heeft ze een aparte groep. Met een vergoeding van 6,50 euro per repetitie houdt ze het bewust laagdrempelig. "Mijn doelstelling was vijf jaar geleden om cultuur en theater in Oldenzaal op de kaart te zetten. Ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben. Nee, het is echt uit de hand gelopen." Ze maakt tegenwoordig gebruik van een team van zes zzp'ers die haar terzijde staan. "Ik ben zo blij mijn mijn 'dreamteam'. Zonder hen had ik dit echt niet gekund."
Tweede thuis
Maar: Jolien Leussink blijft zélf ook een theaterdier, het podium is haar tweede thuis. Ze hoopt met heel haar hart op een rol in de Twentstalige film van Herman Finkers en Johan Nijenhuis: De Beentjes van St. Hildegard. "Ik heb auditie gedaan, maar zo'n 300 anderen ook." Ook haar eigen theatervoorstelling in de Bond Leef 2.0 houdt haar bezig. Ze zegt het met een lachend gezicht. "Vorig jaar, nota bene op Valentijnsdag, heeft mijn toenmalige vriend het uitgemaakt. Ik ben er even kapot van geweest, maar heb vervolgens de knop omgezet. Leef 2.0 gaat hierover."
Nieuw pand
De 28-jarige Rossumse hoopt ook dat ze binnenkort eindelijk eens iemand van de gemeente aan tafel krijgt. "Ik heb een brief gestuurd, maar hoor niets terug. Ik ben op zoek naar een nieuw eigen pand. Het oude VVV-kantoor had mij geweldig geleken. Maar ook de oude Windroos, dicht bij De Bond, zou ideaal zijn. Ik heb 500 leerlingen en lever dus best een bijdrage aan de cultuur in Oldenzaal. Blijkbaar wil de gemeente dat nog niet zien. Het is wel een wens van mij; een kopje koffie drinken met Trees Vloothuis, zij gaat toch over cultuur?"
En anders maakt ze er de komende Kadolstergala's wel even reclame voor. Vanavond de eerste aflevering, speciaal voor de ouderen. Daarna nóg vier avonden. Wordt ook weer genieten, belooft ze. "Heerlijk om te doen ook, ik zoek het randje op, maar dat moet kunnen. 't Is cabaret, hé."