Nieuws Actueel

Van eigen schildersbedrijf naar eigenaar café San Remo Enschede

Roan Pollmann (40) uit Enschede had zeven jaar zijn eigen schildersbedrijf, toen hij besloot dat het roer om moest. Vanaf 1 augustus is hij de nieuwe eigenaar van café San Remo in Enschede. Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

Anne Grundel | Foto: Toma Tudor 31 mei 2016

San remo nieuwe eigenaar toma tudor

'Mijn vader was schilder, dus van huis uit kreeg ik het schildersvak met de paplepel ingegoten. Toen ik naar de ondernemersschool ging, koos ik voor de richting textiel. Schilderen deed ik er als hobby een beetje bij, maar ik vond het zo leuk dat ik besloot om er mijn geld mee te verdienen. Met de papieren van de schildersopleiding op zak en het beetje geld dat ik bij elkaar had gesprokkeld kocht ik materiaal en een bus. Geen witte, maar een rode, want ik wilde het anders dan anders."

"Samen met een groot aantal freelancers pakte ik van alles aan. Vooral in de lente en de zomer waren het drukke tijden, in de winter werd het rustiger. Toch had ik over werk nooit te klagen, er was altijd genoeg."

Eenzaam,,Wat me op een gegeven moment ging tegenstaan, was het eenzame karakter van het werk. Ook al stond je met een heel team te schilderen, de een was voor in huis bezig, de ander achter. Je was soms uren achter elkaar alleen bezig. Ik herinner me nog goed dat ik op een gegeven moment op de steiger stond en dacht: ik ben er helemaal klaar mee."

Horeca"Vroeger heb ik naast de bijbaantjes als schilder ook bij De Hassebas gewerkt, een horecagelegenheid aan de Oude Markt in Enschede. Via een kennis kwam ik op het idee om mij in te schrijven voor de Grolsch Horeca Academie. Ik had nooit verwacht dat ik toegelaten zou worden, maar niet veel later kreeg ik bericht: ik was welkom! Voorwaarde was alleen wel dat ik in een horecagelegenheid werkte. Dat was een spannend moment. Alle zekerheden opofferen voor iets nieuws. Toch besloot ik het te doen. Lopende schildersklussen heb ik afgerond, nieuw werk nam ik niet meer aan. Ik verkocht de bus en kon aan de slag bij café Jansen en Janssen."

Bierkannen,,Sindsdien heb ik verschillende gelegenheden gewerkt, tot ik Willem Gortemulder, de huidige eigenaar van San Remo, weer eens tegenkwam. 'San Remo is echt iets voor jou', zei hij. Het begon direct te kriebelen. Bij de bank was alles snel rond. Op 1 augustus krijg ik de sleutel. De naam blijft hetzelfde, maar er veranderen wel een paar dingen."

Anders"Er komt een keuken voor kleine hapjes: een huisgemaakte gehaktbal, een broodje of een kaasplankje bijvoorbeeld. En, uniek in Nederland: een pottenbakker is nu bezig om speciaal voor San Remo terracotta bierkannen van twee liter te maken. De studenten die er doordeweeks komen, kunnen dan veel bier tegelijk bestellen dat ook nog eens lang koel blijft. De gasten op vrijdag en zaterdag zijn natuurlijk ook van harte welkom om te komen proeven hoe dat smaakt."