Nieuws Actueel
Van Gansewinkel slaat handen ineen met Britten
De naam Van Gansewinkel verdwijnt van het toneel. De grootste afvalverwerker van Nederland krijgt een nieuwe naam en identiteit na de fusie met het Britse Shanks. Gisteren werd bekend dat de fusie nog dit jaar zijn beslag krijgt, schrijft het AD.

Feitelijk is er sprake van een overname van Van Gansewinkel door het kleinere Shanks. Dat betaalt 510 miljoen euro voor Van Gansewinkel, waarbij een deel uitgekeerd wordt in aandelen van het beursgenoteerde bedrijf.
Volgens Shanks-topman Peter Dilnot is de fusie goed voor beide bedrijven. "Twee sterke afvalverwerkers bundelen hun krachten in de Benelux. We vullen elkaar perfect aan en van overlap is nauwelijks sprake.''
AandeelhoudersDe huidige aandeelhouders van Van Gansewinkel komen in het bezit van 29 procent van de aandelen van Shanks. Dilnots zegt dat voor veruit de meeste werknemers de fusie geen gevolgen heeft. Op de vraag of dit ook geldt voor mensen op de hoofdkantoren, geeft hij geen antwoord.Waar het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf komt, is nog niet duidelijk.
Dilnot: ,,We passen echt goed bij elkaar, en samen gaan we een goede toekomst tegemoet. We hebben exact dezelfde visie als het gaat om het winnen van hoge kwaliteit materialen uit afval."
Anti-monopolieIn het komende halfjaar onderzoekt Shanks de boeken van Van Gansewinkel. Verder worden de details van de deal uitgewerkt en wordt toestemming gevraagd aan de anti-monopolie autoriteiten.
In 2007 verkocht Leo van Gansewinkel uit Maarheeze zijn onderneming aan durfinvesteerders. Een voornemen om in 2012 naar de beurs te gaan, werd afgeblazen. Dat kostte 600 banen.
Nu heeft Van Gansewinkel 4500 werknemers. De omzet is iets minder dan een miljard euro, behaald in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Shanks is actief in Groot-Brittannië, België, Nederland en Canada en heeft 3500 mensen in dienst. Het maakte in 2015 een omzet van 722 miljoen euro. De historie van het bedrijf gaat terug tot 1880.