Nieuws Actueel

Van Happen groeit dubbel

Om te beginnen met de vijf jaar geleden door financieel directeur Leo Merks uitgesproken verwachting: 'Als de huidige groei doorzet, gaan we over vijf jaar naar 300 medewerkers en een omzet van zo'n 58 miljoen euro.' (ED, 17 mei 2011). Die uitspraak is uitgekomen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

HARRIE VERRIJT | Foto: René Manders 2 januari 2017

Van happen 1065

Van Happen Containers heeft momenteel 310 medewerkers in dienst en verwacht een omzet dit jaar van 65 miljoen euro. Beter dan voorspeld dus en dat is opmerkelijk, want in mei 2011, toen Merks die verwachting uitte, moest de crisis in de bouw, waar dat bedrijf vooral in actief was, nog komen.

Uitbreiden

Het Eindhovense Van Happen Containers heeft heel actief ingespeeld op de crisis in de bouw, zegt Merks. "Die trof ons natuurlijk enorm en was voor ons reden om andere markten aan te boren. Dat is goed gelukt en dat gaat tot op de dag van vandaag door. We moesten onze afhankelijkheid van de bouw, met name de plaatsing van containers voor op de bouwplaats en de afvoer van bouwafval, verkleinen."

Om te beginnen is Van Happen vijf jaar geleden zijn activiteiten in het inzamelen van afval gaan uitbreiden. "We hebben ons hiervoor nog meer aangeboden bij de overheid, het midden- en kleinbedrijf en scholen. Maar ook bij de grote industrie wonnen we klanten. Dus we hebben onze activiteiten op het gebied van afval inzamelen flink uitgebreid. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in het vervoer van elektrische apparaten voor Wecycle en tot slot hebben we ons gestort op het sorteren van restafval. De verhuur van containers, voor ruimtes zoals bouwketen en voor afval, zijn we blijven doen."

Van Happen Academy

Om zijn woorden kracht bij te zetten geeft Merks een rondleiding door de enorme sorteerhal van het bedrijf. Hierin staan voor 8 miljoen euro aan hypermoderne sorteermachines die begin dit jaar in gebruik werden genomen. Met hulp van onder meer beeldherkenning scheiden ze snippers papier, plastics, hout, metalen en andere fracties feilloos en in een enorm tempo van elkaar. "Hier trekken we geperst afval van bedrijven en particulieren uit elkaar en dat sorteren we tot herbruikbare stromen materiaal. We worden dus behalve inzamelaar van afval nu ook leverancier van grondstoffen." Merks is heel enthousiast over deze activiteit en meldt het nieuws dat het bedrijf in een tweede sorteerlijn gaat investeren. Daarvoor wil het bedrijf een derde bedrijfshal bouwen die een omvang van 10.000 vierkante meter krijgt. Dat komt goed uit, want in het artikel van vijf jaar geleden voorspelt Merks al dat naast de bestaande twee hallen van 16.000 en 9.000 vierkante meter er een derde zou worden gebouwd.

Dat het nu kan, is mede te danken aan het herstel in de bouw die de armslag van het bedrijf vergroot, zegt Merks. "We doen het goed op de nieuwe markten en de vraag naar onze diensten in de bouw neemt ook toe. De groei gaat dus nu dubbelop. Om genoeg chauffeurs te houden hebben we drie jaar geleden daarom de Van Happen Academy opgericht. Ieder jaar leiden we een klasje van twintig jonge gasten op tot chauffeur."