Nieuws Actueel

Van ontslagen bedrijfsleider naar franchisenemer

Een half jaar geleden werd hij per e-mail ontslagen. Modeketen McGregor was failliet en Jan Marc ter Steege, bedrijfsleider van de McGregor-shop in Hengelo, kreeg geen contract bij de doorstart. Nu begint hij als franchisenemer, schrijft Tubantia.

Van onze redactie 16 februari 2017

Mcgregor hengelo annina romita

Er was champagne bij de terugkeer van Jan Marc ter Steege (48) in de McGregor-winkel aan de Nieuwstraat in Hengelo. De omzet is sinds Ter Steege en zijn twee collega's, Els Gorkink en Nicole Nak, van de een op de andere dag werden vervangen door uitzendkrachten met 40 procent gedaald. "Maar daar gaan we de schouders onder zetten."

E-mail

Van Jan Marc ter Steege kan niet worden gezegd dat hij rancuneus is. Hij sloot een overeenkomst met hetzelfde bedrijf (de Doniger Fashion Group) dat hem en 200 collega's bot behandelde via ontslag per e-mail. "Nee, dat was niet zo leuk", zegt Ter Steege. "Maar ik wilde niet bij de pakken neerzitten en heb via het ROZ Twente en Qredits een financiering kunnen krijgen om als franchisenemer verder te gaan met de winkel. McGregor is slechts met vier eigen shops in Nederland doorgegaan en wil verder alleen nog werken met online-verkoop en met franchisenemers. Daar ben ik er dus een van."

In juli, vlak voor zijn vakantie, werd hij na bijna zeven jaren bedankt voor zijn diensten. Het moederbedrijf van McGregor maakte na het faillissement weliswaar een doorstart, maar van de 120 oudgedienden (onder wie Ter Steege) kreeg niemand een nieuw contract. Ze zouden anders hun rechten behouden op een hoge ontslagvergoeding als ze later alsnog hun baan zouden verliezen.

Ontslagvergoeding

Doniger stelde dat het mensen met zeven of meer dienstjaren geen contract meer wilde aanbieden, omdat de transitievergoeding is gekoppeld aan het aantal dienstjaren. Hoe hoger het aantal dienstjaren, hoe hoger de ontslagvergoeding. Daardoor zou het bedrijf moeilijker te verkopen zijn. Het ingeschakelde College voor de Rachten van de Mens vindt dat een dergelijk financieel argument alleen bij hoge uitzondering reden mag zijn voor leeftijdsonderscheid.

Dat is goed nieuws voor oudere werknemers. Piet Fortuin (CNV Vakmensen): "Het wordt bij een faillissement dat wordt gevolgd door een doorstart lastiger om van ouderen af te komen zonder dat het gevolgen heeft." De brief van de bond waarin wordt gevraagd de acht hun baan terug te geven, is al onderweg.

Fotograaf: Annina Romita