Nieuws Actueel

Van skateboardvideo's naar MTV Awards

Nadat hij de video had geregisseerd bij het nummer Animals, van de toen nog onbekende, piepjonge dj Martin Garrix, stond Mark Loonen twee jaar geleden opeens wereldwijd op de kaart. Animals werd een hit, de video heeft op YouTube inmiddels meer dan 700.000.000 views en Martin Garrix staat nu in de top 3 van 's werelds beste dj's.

Wieneke Wennekes | Foto: Jan Stads 17 maart 2016

Mark Loonen Jan stads 1065

Het begon allemaal in Made, waar Mark opgroeide. Hij filmde zijn vrienden tijdens het skateboarden en het stappen en zette met de opnamen spetterende filmpjes in elkaar. Vervolgens werkte hij vier jaar lang als cameraman en editor voor regionale omroepen en nationale tv-zenders.

Groots en snel

Inmiddels vliegt Mark met verschillende dj's de hele wereld over, regelmatig in een privéjet. De afgelopen twee maanden was hij onder meer in Dubai en Hongkong. ,,Succes komt niemand aanwaaien; zonder risico te nemen kom je nergens. Al jong ben ik in het diepe gesprongen en het is een ongoing process, waarin ik mezelf zal moeten blijven bewijzen."

Nederlanders zijn over het algemeen nuchter en rustig, zeker wanneer je ze vergelijkt met Amerikanen, bij wie alles om status draait. In Amerika is alles groots en snel; opdrachten moeten altijd as soon as possible klaar zijn."

Voorlopig woont en werkt Mark nog in Breda. ,,Breda is tof. Hier blijft alles hetzelfde en mijn vriendin en vrienden wonen in de buurt. Er heerst een ander soort competitie; we zijn concullega's van elkaar in plaats van concurrenten. Maar de mogelijkheden liggen in nu eenmaal in Amsterdam en in het buitenland. Brabant zit in mijn hart, maar ik hoef er niet per se te blijven."

(Tekst gaat verder onder foto)

Portfolio

Mark wil zich dit jaar focussen op nieuwe projecten. Hij wil betere video's gaan maken, die gekoppeld kunnen worden aan een merk. Zijn toekomstvisie ligt meer in de richting van commercials, brandmatching, natuur en sport.

,,Bij het maken van commercials kan ik veel gecontroleerder werken en heb ik meer tijd om me voor te bereiden. De reclamebranche is minder hectisch dan de dancescene, waarin er meestal dringende deadlines zijn en je altijd aan het rennen en vliegen bent. Met alleen aftermovies maken kom ik niet meer verder; ik blijf hangen. Inmiddels staat er een nieuwe stroming jongeren klaar om die markt over te nemen. We hebben een mooi niveau behaald met z'n allen. Nu is de tijd gekomen om te innoveren."

De clip Animals werd genomineerd voor de MTV Video Music Awards, in de categorie beste regie. mrk1.nl