Nieuws Actueel

Vanaf vandaag tanken we geen diesel of Euro95-benzine meer

Niet schrikken wanneer je gaat tanken en nieuwe brandstofcodes ziet voor diesel of benzine. Er zijn vandaag nieuwe benamingen voor brandstof bij gekomen; diesel wordt B7, euro 95 krijgt de code E10. Euro 98 wordt E5 maar blijft voorlopig Super of Super plus heten, LPG blijft LPG. Dat schrijft het AD.

Sanne Schelfaut | Foto: ANP 12 oktober 2018

Diesel benzine etiketten

De brandstofetiketten veranderen in heel de Europese Unie. ,,In Nederland weten mensen wat ze moeten tanken, maar als ze in het buitenland zijn is het lastiger. Diesel heeft in sommige landen bijvoorbeeld een andere naam. De EU vindt dat consumenten er voordeel uithalen als ze overal in Europa dezelfde etiketten zullen zien. Nu is er te veel verwarring," aldus Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG.

Witte etiketten

Op langere termijn zullen de groene (benzine) en zwarte (diesel) labels verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. Bij LPG wijzigt er niets, ook al zal die brandstof in bijvoorbeeld Frankrijk gewoon GPL blijven heten. Euro 98 blijft gewoon Super of Super Plus heten

Lees ook: Dit verdienen Tesla, Ferrari en andere automerken per verkochte wagen

Of de nieuwe benaming niet voor verwarring zal zorgen bij de mensen? ,,Het zal wennen zijn, maar ik verwacht niet dat tankstations de komende weken allemaal massaal worden gestript en alleen de nieuwe codes te zien zijn. We zullen nog een hele poos beide benamingen gebruiken. Onze leden hebben tijdig een oproep gekregen om stickers met de nieuwe codes te bestellen. Op 12 oktober is het in de hele Europese Unie verplicht om de nieuwe benaming te gebruiken'', aldus Huyskens.

Campagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) heeft een informatiecampagne opgezet om uitleg te geven over het nieuwe systeem. ,,We hebben posters laten maken en daarnaast hebben we een speciale website, nieuwebrandstofstickers.nl, ontwikkeld. Deze site gaat zeer binnenkort online", aldus een woordvoerder van het ministerie van I en W.

Bij de BOVAG kunnen ze zich voorstellen dat met name B7 in ons land soms zal worden verward met benzine. ,,Terwijl het toch echt om diesel gaat. Maar B7 verwijst in dit geval naar het percentage biobrandstof van 7 procent. Dat geldt ook ook voor E5 en E10 bij de benzines'', stelt Huyskens. Bij E5 zit er vijf procent bio-ethanol in, bij E10 gaat het om tien procent.

Lees ook: Dit zijn de beste en slechtste auto's volgens 18.000 automobilisten

In de loop van 2019 wordt Euro 95/E5 overigens uitgefaseerd en vervangen door E10. Veel Nederlandse tankstations bieden E10 echter nog niet aan, ook zit er in deze brandstof nu nog slechts zo'n 7 procent ethanol. Dat percentage wordt stapsgewijs opgevoerd. Om iedereen er nu al aan te laten wennen, heet de brandstof toch al E10.

De nieuwe etiketten worden niet alleen gebruikt bij de pomp, maar worden ook op nieuwe voertuigen (aan de tankdop en in de gebruiksaanwijzing) aangebracht. Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

Auto's van voor 2000: kijk uit met E10!

Zoals hierboven vermeld wordt euro 95/E5 uitgefaseerd en plaats voor E10. Voor het overgrote deel van de autobezitters is dat geen enkel probleem, de motor zal het niet begeven als u E10 tankt. Dat is echter anders voor oude(re) auto's met bouwjaar 2000 en ouder. Zij kunnen schade oplopen door het hogere percentage bioethanol. Wie zeker wil weten of zijn auto geschikt is voor het tanken van E10, kan dit controleren op E10check.nl. Alternatief is loodvrij 98, maar dat is niet overal meer verkrijgbaar.

Hoe zien de etiketten eruit?

Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

  • Benzine


Het etiket voor een brandstof van het type ”benzine“ is cirkelvormig. De ”E“ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat.

  • Diesel

Het etiket voor een brandstof van het type “diesel” heeft de vorm van een vierkant. De “B” gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL betekent synthetische diesel.

  • Gasachtige brandstoffen


Het etiket voor een brandstof van het type “gas” heeft de vorm van een diamant. Het betreft waterstof, cng, lpg en lng.