Nieuws Actueel

Vanillestokjes in buisjes uit Nijmegen

Niemand verwacht dat er in het oude industriële pand aan de Marialaan in Nijmegen-West, omringd door woningen en winkelpanden, een groot exportbedrijf schuilt.

Koen Moons | Foto: Bert Beelen 18 maart 2016

Grenzeloos nijmegen beelen

En toch is het zo. Vrijwel alle melk in Frankrijk wordt getest in hún reageerbuisjes, vanillestokjes worden wereldwijd verkocht in hún buisjes en ziekenhuizen van Tunesië tot Chili gebruiken hún kweekbuisjes. Commercieel directeur Martijn Eijkenboom en de zestig medewerkers van het Nijmeegse familiebedrijf NAFVSM zijn daar trots op.

Op de voorgevel prijkt de oorspronkelijke naam van het bedrijf: De Nederlandse Ampullenfabriek B.V. ,,Daar is mijn vader in 1950 mee begonnen, met ampullen voor medicijnen," vertelt Martijn. Zijn werkkamer heeft over de volle breedte een raam met daarachter de productiehal, die een stuk moderner oogt dan de buitenkant van het pand.

(Tekst gaat verder onder foto)

Andere koers

Nadat Martijn samen met zijn broer Harry, nu technisch directeur, het bedrijf in 1988 had overgenomen, werd een andere koers ingezet. De broers richtten hun blik op het buitenland. Ze namen een bedrijf in België over en verplaatsten de apparatuur naar Nijmegen. In Noord-Afrika ontdekten ze een opkomende markt voor ampullen. ,,Daar hadden andere Europese fabrikanten weinig oog voor. Het werd een succes."

De volgende kans lag dichter bij huis. ,,Ik dacht dat we in Frankrijk makkelijk voet aan de grond konden krijgen, maar dat viel tegen. Je moet daar echt zelf een fabriek en kantoor hebben om goed zaken te kunnen doen. Zo zit de Franse cultuur nu eenmaal in elkaar."

Dus nam NAF de Franse fabriek Verrerie Soufflée Mécanique S.A. (VSM) over en ging verder als NAFVSM. De focus lag in het vervolg op de productie van reageerbuizen, bloedafnamebuizen en schroefbuizen voor voedingsbodems.

Martijn: ,,Inmiddels is de fabriek in Frankrijk allang niet meer alleen bedoeld om producten te kunnen afzetten in Frankrijk; het is nu gewoon een van onze twee productielocaties."

De Nijmeegse en Franse fabriek maken samen ongeveer een miljoen producten per dag, bijvoorbeeld samples van parfum. Het bedrijf ontwikkelde zelf een drugstest die nu wereldwijd wordt verkocht.

Sinds 1988 heeft NAFVSM vijf bedrijven en bedrijfsonderdelen overgenomen in België, Frankrijk en Hongarije. De helft van de zestig werknemers werkt in Nederland, de andere helft in het buitenland.

NAFVSM heeft verkoopkantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. naf-vsm.nl