Nieuws Actueel

Variabele sluittijden horeca Hengelo

Horeca rond de Pastoriestraat mag het langste blijven doordraaien. Maar kroegbazen en centrummanagement zien indeling niet zitten.

Van onze redactie 14 juli 2016

Het college van B en W wil in deelgebieden van de binnenstad verschillende sluitingstijden voor de horeca invoeren. De nachthoreca rond de Pastoriestraat, Langestraat en Beekstraat krijgt de meeste ruimte. De kroegen in dit uitgaansgebiedje kunnen tot 06.00 uur doorgaan. Horecazaken in en rond de Enschedesestraat moeten om 04.00 uur sluiten en de overige horeca in het het stadscentrum zal de laatste gasten om 02.00 uur moeten uitzwaaien. Voor de bestaande ondernemers komt er een overgangsperiode.

Voorstel

De voorstellen zijn neergelegd in de nieuwe ontwerphorecavisie. De clustering is bedoeld voor 'een prettiger verblijfsklimaat' voor alle partijen en voor effectief toezicht en handhaving. Er is ook aandacht voor de verschillende typen horeca: natte horeca (de kroegen), droge horeca (zoals lunchrooms en eetcafés) en mengvormen: winkels met een horecahoekje. Het college wil deze laatste mix meer ruimte geven.

Visie

De voorstellen liggen vanaf nu acht weken ter visie. Twee weken langer dan gebruikelijk, vanwege de vakantieperiode. Maar nu al is duidelijk dat de binnenstadshoreca, vertegenwoordigd door de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de Stichting Centrummanagement Hengelo, niet de complete visie toejuicht. Zo moet het variëren van sluitingstijden 'niet het instrument zijn om overlastgevende horeca aan te pakken', luidt een reactie, die alvast als bijlage bij de ontwerpvisie is gevoegd.

De partners wijzen erop dat steeds meer gemeenten voor vrije openingstijden kiezen, 'omdat dit voorziet in de behoefte van de consument, gebieden levendig houdt en vaak tot minder overlast leidt'.

Bouw

Volgens de nieuwe horecavisie zijn de plannen voor 900 vierkante meter horeca op het Burgemeester Jansenplein definitief, maar is het begin van de bouw afhankelijk van de projectontwikkelaar. De centrumhoreca is hier altijd fel tegenstander van geweest en dat is niet veranderd. Meer horeca is onwenselijk, aldus Koninklijke Horeca Nederland en volgens het centrummanagement blokkeert het plan de horecaontwikkelingen elders in de binnenstad. Vraagtekens zijn er ook bij de combinatie van wonen en horeca. Winkels met een horecahoekje mogen wel van de horeca, maar dan moet die horeca niet aan de voorzijde komen.