Nieuws Vastgoed
Zakendoen volgens Erik de Vlieger in 7 stellingen
De Ondernemer legt Erik de Vlieger 7 stellingen voor over risicovolle deals, het kiezen van de juiste opvolger en in zee gaan met adviseurs. De roemruchte vastgoedondernemer schreef een nieuw boek en heeft tien resorts in de Portugese Algarve met 265 werknemers.

Met de aankoop van een resortketen en vastgoed in Portugal is zakenman Erik de Vlieger (59) begonnen aan zijn derde ondernemerscarrière. Hij trad als 'jonge hond' in dienst bij de drukkerij van zijn vader en werd daar later directeur. Na de verkoop van deze fabriek begon De Vlieger een avontuur met bedrijven in vastgoed, media, scheepvaart en een vliegmaatschappij. In de periode 2005 en 2011 nam justitie hem op de korrel, waarna hij opnieuw vanaf nul moest beginnen.
De Vliegers keten Carvoeiro Clube in de Portugese Algarve telt inmiddels tien resorts en 265 werknemers. De Zandvoortse zakenman heeft zich verbonden aan een miljoenenbouwproject en koopt vastgoed in de kustplaats Portimão. De Vlieger verwerkte zijn ondernemerslessen in het boek Diep Zakendoen. De tijd van op verschillende borden schaken en grote risico's nemen, is volgens hem voorbij. “De les van mijn boek is: je moet voor je gemoedsrust altijd met de downside van de deal rekening houden.”
Stelling 1. #Opleiding: Een jonge ondernemer met opleiding aan een businessschool of technische universiteit, heeft een voorsprong op de jonge hond die gewoon begint.
“100 procent waar. Toen ik van kleine van middelgrote ondernemer ging, liep ik er tegenaan dat ik basiskennis miste. Bijvoorbeeld om balansen of verlies- en winstrekeningen te lezen. Mijn zoon is ook ondernemer en heeft dat geleerd tijdens zijn opleiding. Die heeft een voordeel. Natuurlijk kan een goede financieel directeur bijvoorbeeld een cashflow-prognose voor je maken. Maar dan je moet wel weten wat hij opschrijft. Ondernemen gaat uiteindelijk over geld en je moet er kennis van hebben om goede beslissingen te nemen.”
Stelling 2. #Advies: Een ondernemer moet zich laten adviseren door een professionele accountant of consultant met verstand van zaken.
“Oneens. Ondernemers maken de fout om zich te laten adviseren door mensen die met hen meepraten. Als jij wilt exporteren naar Amerika, zegt een consultant natuurlijk: 'Grote kans van slagen, moet je doen!' Want dat is zijn verdienmodel. Je kunt je beter laten adviseren door familie, de mensen die van je houden. Die kunnen misschien geen goed inhoudelijk advies geven, maar ze durven je wel de waarheid te zeggen.”
Stelling 3. #Managen: Een ondernemer moet zijn werknemers veel verantwoordelijkheid geven en belangrijke beslissingen laten nemen. Zo creëer je loyale medewerkers.
“Ik geloof in het creëren van loyale medewerkers door menselijk contact. Ik heb tien resorts en elke manager is verantwoordelijk voor zijn eigen resort, behalve voor de dingen die centraal geregeld worden. Maar: je moet ze nooit de portemonnee geven. Je moet ze een maximaal bedrag geven waarover ze mogen beslissen en dat notarieel vastleggen. Bijvoorbeeld 10.000 euro per dag. Als het dan fout gaat is de manager ook nog aansprakelijk. Het gaat om geld en als een manager een fout maakt ben ik veel geld kwijt. Ik wil weten hoe de hazen lopen, weten waar de centen naartoe gaan.”
Stelling 4. #Risico: Een ondernemer moet nooit in een project stappen dat hem meer kan kosten dan de som van zijn bezittingen.
“Jep. Even in spreektaal. In Amerika spreken ze van de downside. Je moet het verlies kunnen opbrengen als alles fout gaat met de transactie. Ik heb zo vaak van jongens met een businessplan gehoord dat het niet fout kon gaan. Alle berekeningen kloppen, het is zeker! Maar toch ging het fout. De les van mijn boek is: je moet voor je gemoedsrust altijd met de downside van de deal rekening houden. Als je voor te veel geld in een deal gaat en het loopt mis, kan je faillissement aanvragen en met je gezin je huis uit. Nou, heb je dan wat?”
Stelling 5. #Zakenpartner: Stap nooit in zaken met een gescheiden man die weigert alimentatie te betalen
“Ja! Ik herhaal: stap nóóit in zaken met een man die weigert alimentatie te betalen. Dan overtreedt de betrouwbaarheidscode. Hij is rancuneus en gaat tot het gaatje en is dus niet te vertrouwen. Tenzij zijn ex-vrouw een goede baan heeft en ongeveer evenveel als hij verdient. Dan maakt het niet zoveel uit.”
Stelling 6. #Visie: Een ondernemer moet politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten houden. Doet hij dat niet dan mist hij kansen en gaat vroeg of laat op zijn bek.
“Als ondernemer in een land waarin het politieke palet verandert, moet je op de hoogte zijn. Kennis hebben die van pas kan komen met langetermijnbeslissingen. Het beste voorbeeld is Geert Wilders. Als je bedrijfsvoering is geënt op landen als Turkije, waarmee Wilders geen reet op heeft, weet je: als de PVV aan de macht komt, gaat dat anders worden. Punt.”
“Toen ISIS een paar jaar geleden begon met het afsnijden van hoofden, wat natuurlijk verschrikkelijk is, wilde niemand meer op vakantie naar Egypte of Turkije. Er was een stroom asielzoekers naar Griekenland, de Libiërs naar Italië... Dus gezinnen die met kerst achter de computer een zomervakantie boekten, zochten een alternatief binnen Europa: Kroatië, Spanje en Portugal. Daar heb ik ongelooflijk mijn graantje van meegepikt met mijn resorts in Portugal. We hadden van de ene op de andere dag 30 procent omzetstijging tegen slechts 10 procent meer kosten. We hebben extra geïnvesteerd om harder te groeien. Klinkt wreed, maar deze geopolitieke ontwikkeling was goed voor mijn bedrijfsvoering.”
Stelling 7. #Overdracht: Een ondernemer kan zijn bedrijf beter aan naast familielid overdragen dan aan iemand van buitenaf. Zelfs als hij twijfelt over de capaciteiten van deze persoon.
“Niet 99 maar 100 procent eens. Stel: je bent 68 jaar, hebt een bedrijf opgebouwd en stopt ermee. Je hebt nog 15 of 20 jaar te leven. Wat moet je dan met 20 miljoen? Heb je daar je hele leven voor gewerkt? Ik verwacht dat mijn oudste zoon het bedrijf overneemt. Natuurlijk liggen er risico's. Maar die kun je afdekken met een goede opvoeding. Je kind leren dat hij zuinig moet zijn, de waarde van geld inziet, als eerste op het bedrijf moet zijn en als laatste weggaan. En als je er dan uitstapt, moet je het ook volledig overdragen. Geloof me: dan zal je zoon het meestal goed doen. En hoe fijn is het dat het bedrijf dat je hebt opgebouwd in handen komt van de mensen waarvan je houdt? Dat is toch superieur aan een zak geld ontvangen, en een bedrijf dat wordt geleid door een gozer die je niet kent?”
Erik de Vlieger
Geboren: 29 november 1959, Zandvoort.
Bedrijven: Carvoeiro Clube: 10 resorts in Portugal. Vastgoed: o.a. verschillende projecten in de kustplaats Portimão en een bouwproject van 7 miljoen.
Personeel: 265 mensen.
Groei-ambitie: Carvoeiro Clube uitbreiden naar 25 resorts en het grootste bedrijf van de Algarve maken. De kustplaats Portimão met vastgoedinvesteringen omvormen tot toeristische hotspot. Miljoenenproject met winst afronden.
Stap nooit in zaken met een gescheiden man die weigert alimentatie te betalen