Nieuws Vastgoed

Duncan Stutterheim begint aan volgend megaproject: de Westergasfabriek

Duncan Stutterheim (46), mede-oprichter van ID&T en de man van de A’DAM Toren, noemt de overname van de Westergasfabriek ‘een nieuwe afslag’ in zijn leven. ‘We willen met ons geld iets toevoegen aan Amsterdam.’ Dat schrijft Het Parool.

Michiel Couzy | Foto Eva Plevier 25 januari 2018

Duncan Lisca Stutterheim

Deze zomer begon het weer te kriebelen, zegt Stutterheim achter een kop koffie in café Crea. "Ik leidde een, voor mijn doen, relaxed leven. Dat was prettig, maar ik wilde ook weer iets doen." Stutterheim is een van de oprichters van dancebedrijf ID&T, bekend van grote, vaak internationale, feesten en festivals als Sensation, MysteryLand en, in een verder verleden, Thunderdome.

In 2013 verkocht hij het bedrijf aan Amerikanen om in de zomer van 2015 afscheid te nemen van ID&T. Daarna was het rustig. Althans, hij is wel een van de eigenaren en initiatiefnemers van A'DAM Toren, het nieuwe icoon aan het IJ in het voormalige gebouw van Shell. "Daar ben ik één dag per week. Ik ben een betrokken eigenaar, maar zit niet in het management en ben dus ook niet verantwoordelijk. Dat is anders."

Lees ook: Duncan Stutterheim verdiende 33 miljoen en scoort nu met feesttoren A'DAM

Hotspot

Eind jaren negentig waren de gebouwen van de Westergasfabriek leeg en verlaten en stonden op vervuilde grond. Op verzoek van toenmalig burgemeester Schelto Patijn komt het terrein in handen van de familie Meijer-Bergman. Van deze desolate gebouwen heeft Meijer-Bergmans, die ook het Oosterdokseiland ontwikkelt en onlangs in Paleis Soestdijk is gestapt, een hotspot gemaakt vol cultuur, uitgaan en evenementen.

Nu gaan de 17 gebouwen van de Westergasfabriek voor 75 miljoen euro over van de familie Meijer-Bergmans naar een groep Amsterdamse investeerders, onder wie de familie Stutterheim en Millten.

Even dreigde het vastgoed in buitenlandse handen te komen. "Institutionele beleggers stonden in de rij," zeggen Foppe Eshuis en Lennart Rottier, eigenaren van Millten, dat in bijzonder Amsterdams vastgoed zit, zoals het voormalige Prinsengrachtziekenhuis. "Toen wij dat hoorden, hebben we Amsterdammers bij elkaar gebracht en een fonds opgericht met de Amsterdamse ontwikkelaar Harvest Vastgoed en Rabobank Amsterdam." Eshuis werkte ooit voor en met Stutterheim, dus klopte hij bij hem aan. "Hij was voor ons bij uitstek de persoon om te benaderen voor deze samenwerking."

Iets toevoegen

De timing van Foppe Eshuis was dus perfect. Hij benaderde Stutterheim en zijn vrouw Lisca op het juiste moment om te investeren in de Westergasfabriek. De 17 gebouwen stonden te koop, omdat de eigenaar, de familie Meijer-Bergmans, na ruim 17 jaar iets anders wil gaan doen.

Toen Eshuis en zijn partner Lennart Rottier dit via hun netwerk vernamen, brachten zij met hun vastgoedmaatschappij Millten Amsterdamse investeerders bijeen om te voorkomen dat deze hotspot in handen zou vallen van buitenlandse investeerders. "Bij ons kwamen direct allerlei ideeën opborrelen," zegt Stutterheim. "Het Westergasterrein biedt zoveel mogelijkheden. Dit is voor Lisca en voor mij een afslag in ons leven. We willen met ons geld iets nuttigs doen, iets toevoegen aan Amsterdam."

Iets speciaals

Duncan en Lisca Stutterheim besloten te investeren in de gebouwen van de Westergasfabriek en, met Millten, ook in de exploitatie daarvan. Het gaat om onder meer het nieuwe hotel Conscious in het voormalige stadsdeelkantoor, bioscoop Het Ketelhuis, restaurants als Pacific Parc, Westergasterras en Mossel&Gin, evenementenlocaties Westerliefde, WesterUnie en de Gashouder, maar ook de studio's van de Vara, vanwaaruit onder meer De wereld draait door, Jinek en Pauw worden uitgezonden. Alleen de Vinse school en het Kunstenhuis vallen buiten het pakket.

Stutterheim heeft zijn geld, verdiend met de verkoop van ID&T, hiermee gestoken in drie grote Amsterdamse projecten: de A'DAM Toren in Noord, het Nachtlab, een broedplaats voor de dance-industrie bij station Sloterdijk, en in de Westergasfabriek. Met alle drie de plekken hebben ze iets speciaals, zegt Lisca Stutterheim. Op de plek van het Nachtlab gingen ze naar hun eerste dancefeest. Als jongen uit Landsmeer kwam Duncan Stutterheim altijd langs de A'DAM Toren als hij naar de stad ging en als bewoners van de binnenstad komen ze met hun kinderen in het Westerpark.

Lees ook: Waarom Duncan Stutterheim schoolgeld van 10 Amsterdamse gezinnen betaalt

Belang

Als het alleen om de stenen zou gaan, was Stutterheim hier nooit aan begonnen. Daarom heeft hij ook een belang genomen in de organisatie die de panden verhuurt en het terrein exploiteert. Hij heeft de ambitie om het publiek te verjongen en de exploitatie gezond te houden. Al wil hij ook weer niet de directie voor de voeten lopen. "Onze rol is die van vliegen op de muur. Lisca en ik zijn types met een mening en een gevoel, maar die zullen wij eerst met de anderen delen. Uiteindelijk zijn de huurders zelf verantwoordelijk. Ik kan niet tegen TonTon zeggen dat een flipperkast scheef staat."

Ze zullen wel meedenken over de nieuwe invulling van het voormalige MC Theater, dat nog altijd leeg staat.

Klaar met dancefeesten

De familie Stutterheim zit er niet in voor de winst. Het rendement komt uit de huurinkomsten, die de rente van de bank verslaat. Huurders hoeven niet te vrezen voor enorme prijsverhogingen.

Ze hebben ook geen plannen om, met hun danceverleden, grote festivals te organiseren in het Westerpark. Het grote grasveld, waarop bijvoorbeeld Milkshake wordt gehouden, valt sowieso buiten de deal, daarover hebben ze niets te zeggen. "Het is wel een gek idee dat we straks wel over de gashouder gaan, waarin we zelf feesten hebben gegeven," zegt Lisca Stutterheim. "Maar we zijn wel een beetje klaar met dancefeesten. We gaan een nieuwe fase in."

Betrokken Amsterdammers

Wethouder Eric van der Burg heeft vol overtuiging ingestemd met de overname door de familie Stutterheim. "Dit zijn ondernemers van goede naam en faam, die met de A'DAM Toren echt iets aan de stad hebben toegevoegd. Ze willen het erfgoed beheren, zoals de familie Meijer-Bergmans dat heeft gedaan. We hebben te maken met betrokken Amsterdammers, niet met anonieme investeerders uit een vreemd land die alleen naar rendement kijken."

Uiteindelijk zijn de huurders zelf verantwoordelijk

Duncan Stutterheim