Nieuws Vastgoed

In Enschede vind je een makelaardij, installatiebedrijf en klusdienst ineen

Een jaar geleden begon Extra Makelaars in Enschede met een klussendienst. Het makelaarskantoor nam daartoe twee ervaren bouwvakkers in dienst. Nu beschikt de klussendienst over veertien medewerkers en is er bovendien een eigen installatiebedrijf opgezet.

Frank Timmers (Tubantia) 10 augustus 2021

Bjorn Bruinenberg Ricardo Thani Arnoud Landewe

Ricardo Thani (links) en Arnoud Landewé (rechts) van de klussenservice, met mede-directeur Bjorn Bruinenberg. Foto: Extra Makelaars

De toevoeging van een eigen klussenbedrijf is volgens directeur Arjan Hollink een gat in de markt gebleken. Mensen die een huis kopen vinden het maar wat prettig dat ze niet hoeven te zoeken naar vakmensen voor de nieuwe keuken, badkamer, het schilderwerk of de vloerverwarming.

„Ze blijken dat graag aan ons over te laten nadat er rond de koop een vertrouwensband is ontstaan”, zegt Hollink in Tubantia. „Het is voor mensen lastig om vaklieden te vinden. De makelaar is dan een handig aanspreekpunt.”

Lees ook: Horecapanden schaars ondanks coronacrisis: 'Nauwelijks aanbod door steunmaatregelen'

'Makelaars die service hoog in het vaandel hebben staan zullen altijd aanbod houden'

Het recente faillissement van een makelaar in Glanerbrug die zijn misère weet aan de toenemende verkoop van huizen buiten de makelaardij om, leverde recent discussie op over de vraag of makelaars nog wel de juiste koers varen of allemaal kopje ondergaan.

Hollink zegt dat hij zich absoluut geen zorgen maakt, want makelaars die service hoog in het vaandel hebben staan zullen altijd aanbod houden. „De toevoeging van beide bedrijven zorgt er juist voor dat we naar een full-service alles-in-een-concept gaan.”

Eén van die diensten is Extra Klusservice, de ander het onlangs opgezette Extra Installatie met inmiddels vier medewerkers. Beide bedrijfstakken hebben meer dan genoeg werk en zijn niet alleen voor mensen die ook van de feitelijke makelaarsdiensten gebruikmaken. Iedereen kan er terecht, maar de klanten van het makelaarskantoor krijgen voorrang.

''Het is voor kopers lastig om vaklieden te vinden. Ze laten het graag aan ons over''

Arjan Hollink, directeur Extra Makelaars (foto onder)

Bouwvakker wilde af van de sores die hij als zzp’er had en ander zag afwisseling in werk verdwijnen

Het begon vorig jaar met een toevallig contact met de ervaren bouwvakkers Ricardo Thani en Arnoud Landewé. De een wilde wel af van de sores die hij als zzp’er had en de ander zag de afwisseling in het werk verdwijnen na de overname van de bouwmarkt waar hij werkte. Beiden waren op zoek naar iets anders.

Extra Makelaars - voortgekomen uit een fusie van de makelaarskantoren Klinker, Bos en Extra - had ooit al eens met het idee van een eigen klussendienst gespeeld. „We vonden het eigenlijk nog te kort na de fusie, maar we bespraken het idee met deze kerels en ze reageerden positief.”

Doel was rustig te beginnen en na een jaar te kijken of we verder zouden gaan. De dienst groeide als kool. „In september nemen we weer drie mensen aan”, aldus Hollink.

Lees ook: 'Plaats zzp-ondernemers niet allemaal in hetzelfde hokje'

Extra Makelaars heeft geïnvesteerd in tien bedrijfsbussen

De makelaar zegt dat het noodzakelijk is dat een kantoor zich onderscheidt. Dit is een manier om dat te doen. Verder is daarvoor een investering in marketing nodig, die kleine bureautjes maar moeilijk kunnen bekostigen.

Extra Makelaars heeft geïnvesteerd in tien bedrijfsbussen en dat worden er nog meer. „Dit konden we doen door de schaalgrootte die is ontstaan door de fusie van de drie kantoren vorig jaar”, aldus Hollink.

Bijkomend probleem van het succes is ruimtegebrek. Extra Makelaars heeft een container met vier werkplekken moeten bijplaatsen. „Waarschijnlijk moeten we uiteindelijk weer verhuizen”, zegt Hollink. „We zijn ons aan het oriënteren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws