Nieuws Vastgoed

Jong bedrijf maakt wonen en werken op landgoed voor young professionals mogelijk

Wonen en werken op een landgoed. Al is het voor tijdelijk. Voor veel mensen een droom, voor vijf jonge mensen is het werkelijkheid. Dat kan dankzij leegstandsbeheerder Camelot Europe, dat zich tijdelijk over het landhuis ontfermd, in samenwerking met Je m'appelle Company, een jong Amsterdams bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in bijzondere woonconcepten voor jonge creatievelingen.

Gerlach Hochstenbach 22 december 2019

Ulvenhout Antikraak werkplek young professionals

Sanne Suurland (v.l.n.r.) van leegstandsbeheerheerder Camelot met bewoners Tijn Hoyng, Juliet Broersen en Lion van Woerden op landgoed Luchtenburg. (Foto: Ramon Mangold)

Het gesprek vindt plaats aan een grote tafel, grenzend aan de keuken. Hoge plafonds, prachtige stenen vloeren. Een majestueuze hal met de trap naar boven waar elke bewoner zijn eigen ruime slaapkamer heeft. In de woonkamer alleen een comfortabele bank, een salontafel en een muziekinstallatie.

Het eeuwenoude landgoed Luchtenburg staat al een tijdje te koop, nadat de erfgenamen van de in 2016 overleden grafisch ontwerper Kees Zwart waren vertrokken. Beleggingsmaatschappij De Holland Landgoed Faciliteit zoekt als tegenwoordig eigenaar een koper.

Win-winsituatie

Zolang die er nog niet is, heeft leegstandsbeheerder Camelot Europe zich tijdelijk over het landhuis ontfermd en is ze de samenwerking aangegaan met Je m'appelle Company, een jong Amsterdams bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in bijzondere woonconcepten voor jonge creatievelingen.

,,Zo is het een win-winsituatie", zegt Sanne Suurland van Camelot tegen het AD. ,,Jonge mensen kunnen vanuit hier hun bedrijf uitrollen. En voor de eigenaar is het fijn dat zijn vastgoed niet leegstaat, het blijft dus beschermd tegen risico's als vandalisme en kraak omdat er dag en nacht mensen aanwezig zijn. Maar de eigenaar behoudt wel de flexibiliteit van een maand opzegtermijn.”

''We hebben nu een locatie in de Baarsjes in Amsterdam, waar woon- en werkruimte is voor 26 mensen, maar we zijn ook bezig met het creëren van dergelijke ruimtes in Lissabon en Tokio''

Tijn Hoyng, oprichter Je m'appelle Company

Oprichter Tijn Hoyng (28) van Je m'appelle Company: ,,Wij brengen gelijkgestemde young professionals bij elkaar die samen wonen en werken. Onze missie is eigenlijk dat je dat overal ter wereld kan doen. We hebben nu een locatie in de Baarsjes in Amsterdam, waar woon- en werkruimte is voor 26 mensen, maar we zijn ook bezig met het creëren van dergelijke ruimtes in Lissabon en Tokio. En nu dus hier in Ulvenhout. Buiten de grote steden, voor mensen die in alle rust willen werken."

Woonwerkpand in Amsterdam

Hoyng woont sinds augustus in Luchtenburg, hoewel hij ook vaak verblijft in het woonwerkpand in Amsterdam. Ook Juliet Broersen (23) en Lion van Woerden (30) genieten van de unieke woonruimte in het Ulvenhoutse buitengebied.

Broersen doet aan freelance projectmanagement en marketingcoördinatie, Van Woerden is gespecialiseerd in 3d-animatie en visualisaties. ,,Het bevalt hier fantastisch", zegt Broersen. ,,Amsterdam is soms zo druk, terwijl het hier zo lekker is om in alle rust te kunnen werken. Telkens als ik hier kom is het alsof ik op vakantie ga." Lion: ,,'s Ochtends lopen de reeën langs het huis."

Lees ook: Ondernemers maken van oud ketelhuis woon-werkruimte

Silicon Valley

Inspiratie voor zijn bedrijf deed Hoyng op toen hij als ontwerper een tijdje in het Amerikaanse Silicon Valley werkzaam was. ,,Ik woonde in een huis met andere young professionals. Die manier van wonen en werken kom je daar heel veel tegen. Het verbaasde me hoeveel we konden bereiken omdat we de verschillende expertises konden combineren. Terug in Nederland wilde ik deze manier van leven voortzetten."

Wonen en werken met gelijkgestemden, elkaar inspireren. De tijdelijke bewoners van Luchtenburg werken aan eigen projecten, maar bundelen ook de krachten. ,,Bovendien, als je ergens mee bezig bent en je komt er niet uit, dan kun je altijd even met iemand sparren", aldus van Woerden die voorlopig geen vaste baan ambieert.

Lees ook: Bedrijven verkiezen luxe boven kosten als het gaat om flexplekken

Werkgericht

,,Ik wil vrij zijn en van het ene naar het andere kunnen switchen." Ook in de vocabulaire van Broersen komt het woord 'zekerheid' nog niet voor. ,,Natuurlijk ben ik wel met de toekomst bezig, maar dat is meer werkgericht. De zekerheid van een woning vind ik nu niet belangrijk. Ik geniet van de vrijheid, wonen kan overal."

,,Eigenlijk wonen we hier in een professionele versie van een studentenhuis", zegt Hoyng. ,,Maar dan met luxer eten en betere wijn", voegt Broersen er grappend aan toe. ,,Dat past ook beter bij deze omgeving."

''Er zijn volgens ons genoeg panden op het Brabantse platteland die leegstaan''

Sanne Suurland, leegstandsbeheerder Camelot Europe

Geen probleem

Leegstandsbeheerder Camelot Europe is blij met het concept. Mocht landgoed Luchtenburg verkocht worden, dan gaat Camelot op zoek naar een nieuwe locatie. ,,Dat moet eigenlijk geen probleem zijn", aldus Sanne Suurland. ,,Er zijn volgens ons genoeg panden op het Brabantse platteland die leegstaan."

Of het een probleem is dat om tijdelijke locaties gaat? Hoyng : ,,Helemaal niet. De mensen die bij ons wonen en werken hebben vaak alleen een tas bij zich. Ze hebben helemaal geen interesse in meubilair en andere spullen. Wat dat betreft is deze constructie dus ideaal."

Lees ook: Waar je rekening mee moet houden bij nieuwe huisvesting