Nieuws Vastgoed

Dit gebeurt er met het kantoorpand waar het voor bol.com allemaal begon

Het gestripte kantoorpand waar bol.com rond de eeuwwisseling aan zijn lange succesweg begon staat er op een regenachtige februaridag maar troosteloos bij. Dat zal over een niet al te lange tijd helemaal anders zijn. Het gebouw in Nieuwegein is exemplarisch voor een steeds grotere trend aangaande afgedankte kantoor- en andere bedrijfspanden.

Maarten Venderbosch (AD) 13 februari 2020

Kantoorpand nieuwegein bestemming bolcom

Het voormalig kantoorpand van bol.com in Nieuwegein. Foto: William Hoogteyling

In Nieuwegein zijn de afgelopen jaren 1.460 woningen in leegstaande kantoren gebouwd. Nog steeds komen daar nieuwe transformatieprojecten bij, schrijft het AD. Daar staat tegenover dat het aantal leegstaande vierkante meters kantooroppervlak in 2019 afnam. Meer bedrijven huren weer kantoorruimte, zo blijkt uit gegevens van de gemeente Nieuwegein. Met name bedrijventerrein Liesbosch en de Poort van Nieuwegein zijn in trek.

Lees ook: Gaan cityformules Ikea en Coolblue leegstand winkelstraat stoppen?

Opmars bol.com

Een opvallend project is te vinden aan de Zoomstede, niet ver van de winkels van Cityplaza. Hier wordt het pand van waaruit bol.com zijn opmars begon getransformeerd tot 66 woningen. Het pand staat er momenteel kaal gestript bij. De woningen die erin worden gemaakt zijn bedoeld voor starters en ouderen. De woningen moeten extra worden geïsoleerd vanwege de hoge geluidsbelasting; het voormalige kantoorpand staat aan een zeer drukke weg.

Veel van de kantoorpanden die de afgelopen jaren in Nieuwegein zijn getransformeerd, staan in Rijnhuizen. Dit kantorenpark moet wat de gemeente betreft een gemengde 'leefwijk' worden. Waar nog wel kantoren staan, moet de nadruk veel meer komen te liggen op wonen en levendigheid. Rijnhuizen moet doorgroeien naar zo'n 2.500 woningen.

''De woningen moeten extra worden geïsoleerd vanwege de hoge geluidsbelasting; het voormalige kantoorpand staat aan een zeer drukke weg''

Van kantoorpand naar sociale huurwoning

In het afgelopen jaar zijn onder meer aan de Wattbaan kantoorpanden verbouwd tot woningen. Aan de Nieuwegeinse Marconibaan is een project met de bijnaam 'de witte dames' de volgende op de lijst. Hier gaat het om 42 sociale huurwoningen en 99 middeldure huurwoningen.

Lees ook: Winkelleegstand in Noord-Nederland: wat te doen?

3,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg

Het leegstaande vloeroppervlak van vastgoed dat geen woning is, was op 1 januari 2019 4 procent van het totaal. De oppervlakteleegstand was het grootst onder kantoren en winkels. Bijna twee derde van het leegstaande vloeroppervlak dat geen woonbestemming heeft, was een jaar eerder ook niet in gebruik, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Van kantoren stond ruim 3,3 miljoen vierkante meter administratief leeg; 6 procent van de totale kantoorvloeroppervlakte in Nederland. Dit komt neer op ongeveer vijfhonderd voetbalvelden. Bij winkels was 2,6 miljoen vierkante meter niet in gebruik: ook 6 procent. Deze relatieve leegstand is sinds 2015 niet zo laag geweest. Van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en ziekenhuizen, stond ruim 2 procent leeg, iets meer dan in 2015.