Nieuws Vastgoed

Nieuwe initiatieven komen woning(ver)koper tegemoet

Huizenverkopers nemen steeds vaker het heft in eigen handen in een woningmarkt die volop in beweging is. Nieuwe tools en platforms geven ondernemende makelaars bestaansrecht.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pixabay (montage Vincent) 14 juni 2017

Woningmarkt vkr

Kaboodle

Volgens makelaar Henriëtte van Santen (46) hebben makelaars hun langste tijd gehad. ”In ieder geval op de manier waarop de meeste nu nog werken. Jongeren willen de regie meer in handen hebben en zoveel mogelijk doen zonder een makelaar. Dat kan ook, want niemand kent een woning beter dan de verkopers”, zegt ze tegen Tubantia. Ze lanceerde vorige maand Kaboodle, een online platform waarop mensen de verkoop van hun huis helemaal zelf kunnen regelen. Van Santen realiseert zich dat ze zichzelf als makelaar overbodig kan maken. “Collega's zullen me dit initiatief ook niet in dank afnemen. Hoewel ik wel geloof dat er altijd mensen blijven die de verkoop van hun huis helemaal aan een makelaar willen overlaten of voor specifieke onderdelen ervan toch een makelaar inhuren."

Lees ook: Kaboodle wil Funda omverblazen

Facebook

Marketeer Sander Martijn is ook onzeker over de toekomst van de makelaar in de huidige vorm. “De makelaar van de toekomst zal zich wat dat betreft minder moeten gaan richten op zijn portfolio en meer op zijn kennis van het aankoopproces en alle aanknopingspunten binnen de customer journey. Met gerichte content, persoonlijk, specifiek en goed getarget gaat er een nieuwe wereld open, waar naar mijn idee nog heel veel kansen liggen”, schrijft hij op Marketingfacts.nl. Martijn verkocht zijn huis binnen drie weken met een facebookcampagne.

Lees ook: Makelaar gebruikt Facebook voor bezichtigingen

Netwerk

Sophie van Gorsel van Makelaarsland vindt sociale media onmisbaar in het verkoopproces."Waar voorheen mond tot mondreclame moest helpen bij het vinden van een koper voor een woning, kunnen verkopers nu hun sociale netwerken inzetten. Het mooie aan social media is dat je niet alleen je eigen netwerk bereikt, maar ook het netwerk van vrienden en vrienden van vrienden. Op die manier is een groot netwerk op de hoogte van jou te koop staande woning", zegt ze. Veel makelaars zetten sociale media al in om huizen te promoten. Ze maken daarbij slim gebruik van de mogelijkheden van 360°-fotografie en live video's.

Hoodhunt

Het onlangs geïntroduceerde HoodHunt draait naar eigen zeggen de woningmarkt om. Op de site kunnen mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis op een digitale kaart aangeven in welke buurt ze willen wonen, hoeveel kamers ze wensen en in welke prijsklasse ze zoeken. Woningeigenaren uit die buurt zien wie er interesse heeft en kunnen direct contact opnemen, zonder tussenkomst van makelaars en andere tussenpersonen. Voor het directe contact betaalt de aanbieder een vergoeding aan HoodHunt. Initiatiefnemer Erwin de Wekker kwam op het idee toen hij zelf een ander huis zocht in Amsterdam. “We hadden ons oog laten vallen op een leuke wijk, maar op Funda, Jaap en bij makelaars stond niet één woning te koop,” vertelt hij. “Toen zijn we overal op de ouderwetse manier briefjes in de brievenbus gaan doen, waarin we aan gaven dat we een huis in de wijk wilden kopen. Diezelfde avond kregen we al de eerste reacties binnen. Uiteindelijk leidde dat tot acht bezichtigingen. Nu wonen we sinds 2016 in onze favoriete buurt.”

Vodem

Patrick van Haandel van makelaarskantoor Kolmeijer uit Nijmegen zag ook dat huizen vaak (te) snel verkocht zijn op sites als Funda. Het kantoor ontwikkelde Vodem. “Zodra er een woning via Vodem.nl op de markt komt, krijgt de geïnteresseerde een mail. We bieden zo de mogelijkheid om eerder een woning te bezichtigen, nog voordat deze op bijvoorbeeld Funda komt”, zegt Van Haandel. Het verdienmodel zit ‘m in deskundig makelaarsadvies op afroep. “Wanneer er een match is kan het zijn dat verkoper of koper behoefte heeft aan deskundig advies. Bijvoorbeeld op het gebied van bezichtigingen, prijsonderhandelingen of de staat van het onderhoud of informatie over een wijk. Want juist in deze oververhitte markt is het niet alleen noodzakelijk om snel te handelen, maar ook deskundig.”

Pararius

Pararius, de grootste huurwoningsite van Nederland, grijpt sinds kort zijn kans op de koopwoningmarkt. Makelaars kunnen koopwoningen gratis plaatsen en voor huizenzoekers is het aanbod eveneens gratis toegankelijk. Pararius wil op deze manier verder groeien door de niche huurwoningen in de vrije sector aan te vullen met koopwoningen. Andere huizensites maken volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius vaak de verkeerde keuzes. “Als online woningplatform is het lastig om de juiste balans te vinden tussen de belangen van de consument en de makelaar. Veel sites proberen enerzijds de makelaar aan zich te binden, maar melden anderzijds aan de consument dat een makelaar overbodig is. Dit leverde sites zoals Jaap.nl, die op deze wijze concurreren met de makelaardij, veel kritiek van makelaars op”, zegt De Groot.

Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2017 werd ruim 10% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van NVM. De prijs is in dezelfde periode met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8% duurder geworden. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

We bieden de mogelijkheid om een woning te bezichtigen nog voordat deze op Funda komt

Patrick van Haandel, Kolmeijer makelaardij