Nieuws Actueel
VDS Staalbouw restaureert spoorbrug Rotterdam
In december staat De Hef, de monumentale spoorbrug in hartje Rotterdam, er weer tiptop bij. Voor het Zeeuwse VDS Staal- en Machinebouw is dit zijn eerste restauratie.

Aan de kade van VDS in het Sloegebied priemt een woud van stalen constructies de lucht in. Er ligt ook een beul van een schip van Van Oord, de Rotterdamse baggeraar die ook in olie- en windoffshore actief is. Je ziet hier dat de bouw van windparken en olie- en gasplatforms op zee booming business is. Omdat het constructiebedrijf een eigen kade aan diep vaarwater bezit, doen grote spelers als Van Oord, Boskalis, Allseas en Vroon regelmatig een beroep op VDS.
Eerste projectIn een hoekje ligt een stapeltje gerestaureerde brugdelen van De Hef: nieuwe klinknagels onder verse vaalgroene verf, een kleur die vroeger elke NS-brug kreeg. In het portfolio van - laagste inschrijver - VDS is de restauratie van De Hef een vreemde eend in de bijt. "Dat is waar", zegt algemeen directeur Robert van der Loos. "Het is ons eerste restauratieproject en voor VDS in feite een nieuwe markt. We vinden dit een mooie uitdaging: op locatie een brug restaureren in een historische stadshart en natuurlijk zo snel mogelijk om overlast voor omwonenden te beperken."
De tekst gaat verder onder de foto
Als spoorbrug is De Hef sinds 1993 buiten gebruik. Het rijksmonument was echter aan een opknapbeurt toe. Dat is een hele toer voor de combinatie Hegeman Bouw Chemie - VDS Staal- en Machinebouw. Van der Loos: "Ik denk dat we 20 procent van het brugstaal hebben vernieuwd. We hebben op locatie slechte stukken staal eruit moeten snijden. Bordessen en trappen zijnverwijderd. Het meeste kon naar de schroot. Verder hebben we de aandrijftechniek - lieren en bekabeling - geïnspecteerd en aangepakt. De val - het beweegbare hefdeel - hadden we al eerder weggehaald." Het was te ingewikkeld en te kostbaar om het 5.000 ton zware hefdeel naar de haven van Vlissingen te vervoeren. "Daarom hebben we een tijdelijke restauratiewerkplaats ingericht op een kade in Schiedam. Slechts enkele stukken zijn in Zeeland vernieuwd. Ik denk dat er op het toppunt zo'n veertig lassers en fitters aan hebben gewerkt. Al met al praat je over 25.000 manuren."
MonumentOmdat het een monument is, moest VDS zich verdiepen in oude technieken zoals klinken. "We hebben daarvoor twee deskundigen in huis gehaald. Tijdens het werk hebben we meteen een vaste medewerker opgeleid in het aanbrengen van klinknagels. Daar profiteren we mogelijk in de toekomst weer van."
Als betrof het een kunstwerk van Christo, is de brug nu ingepakt. Om te kunnen werken tijdens wind en regen. Verrassingen is Van der Loos niet tegengekomen in het project dat de gemeente Rotterdam ruim 10 miljoen euro kost. "We waren goed voorbereid, hadden de originele bouwtekeningen en hebben veel inspecties uitgevoerd. Het gaat vlot."