Nieuws Actueel
Vechten voor Woonboulevard Almelo
Binnen een jaar 70 procent leegstand, zegt gemeente. Ondernemers vrezen binnen drie jaar grote problemen.

Dat het slecht gaat op de Woonboulevard Almelo is geen geheim. Wie erop een doordeweekse middag komt, ziet amper winkelend publiek en een eenzame auto op de parkeerplaats.
Vooral aan de rechterkant van het plein bieden de lege etalages een desolate aanblik. Hier en daar zijn ze opgeleukt met meubels van zaken van elders op het plein. Op dit moment staat 35 procent van de panden leeg. Om te voorkomen dat de Woonboulevard over een paar jaar helemaal leeg staat, komen pandeigenaren, winkeliers en de gemeente Almelo nu samen met een actieplan. Eerst laten ze een onderzoek doen naar wat er moet gebeuren. Op basis daarvan moet er een oplossing komen.
BestaansrechtAls die er niet komt heeft de Woonboulevard geen bestaansrecht meer, weet Joost Tiemersma, eigenaar van Woon & Slaap Megastore. "Als we niets doen, ziet het er niet positief uit voor de Woonboulevard", zegt de secretaris van de winkeliersvereniging. Hij is de kartrekker bij het gezamenlijke optreden van vastgoedeigenaren, winkeliers en de gemeente. "We zijn bezig met een plan en willen bijvoorbeeld een keer per maand op zondag een grote braderie houden. Bovendien werken we aan plannen voor de rechterkant van het plein, waar de meeste leegstand is. Als de uitkomsten van het onderzoek er zijn kunnen we echt verder."
HuuropzeggingDe gemeente Almelo betaalt 5.000 euro mee aan het onderzoek, dat tussen de 10.000 en 15.000 euro kost. De gemeente stelt dat de leegstand op dit moment 35 procent is en dat die binnen een jaar dreigt op te lopen naar 70 procent. 'Een aantal huurders heeft nu al de huur opgezegd of aangekondigd dat de huur wordt opgezegd voor het geval het dit jaar nog slechter gaat', aldus het college van B en W.
BedrijfsmakelaarHet beeld dat B en W schetsen is volgens de ondernemers te negatief. Op voorhand de huur opzeggen? "Daar is mij niets van bekend", zegt vastgoedeigenaar Henk-Jan Resink. "Mijn panden zitten vol en ik heb langjarige contracten met mijn huurders." Ook makelaar Bert Mulder van Thoma PostJr Makelaars verwacht niet dat de leegstand zó snel zal oplopen. "Op dit moment staat inderdaad 35 procent leeg. Maar een verdubbeling van de leegstand binnen driekwart jaar is echt niet aan de orde." Mulder probeert als bedrijfsmakelaar de lege panden op het meubelplein aan de man te brengen. "Ik ben met meerdere partijen in gesprek."
Alleen grootschaligMaar daar ontstaat wel een probleem. Want volgens het bestemmingsplan mogen alleen grootschalige woonwinkels zich op het meubelplein vestigen. Ondernemers en winkeliers vechten al jaren voor verruiming van het bestemmingsplan, maar de gemeente wil daar niet aan om de binnenstad te beschermen. "Er zijn meerdere kandidaten die naar de Woonboulevard willen, maar ze mogen niet", aldus Mulder.
Ook vastgoedeigenaar Jos Finkers pleit voor een ruimer bestemmingsplan. "Het oude pand van Its staat bijvoorbeeld al vijf jaar leeg. Er is wel belangstelling, maar van bedrijven die daar niet mogen." Hij heeft hoop op verbetering. "De gemeente ziet eindelijk in dat er echt wat moet gebeuren. Daar ben ik heel blij mee. Want we verliezen de klanten aan Hengelo en als er niets gebeurt zie ik het heel somber in."
Foto: Emiel Muijderman