Nieuws Actueel

Veel familiebedrijven hebben extern kapitaal nodig

De Ondernemer 4 januari 2016

Crisis Familiebedrijven Investeren

De crisis is voor veel familiebedrijven nog niet helemaal over, meldt het Financieel Dagblad. Volgens onderzoek van adviesbureau BDO en Tias School for Business and Society heeft ruim de helft geldtekort door wanbetalers.

Veel familiebedrijven hebben door de crisis geen financiële beweegruimte meer, blijkt uit het rapport. Wil je nieuwe dingen opstarten of een lopende onderneming overeind houden, dan is steeds vaker extern kapitaal nodig.

Maar externe financiers willen graag meebeslissen en weten hoe het er in het bedrijf aan toe gaat. Juist dit is voor veel bedrijven een heikel punt, stelt Joost Vat, partner BDO Familiebedrijven, in het rapport.

Om die reden wordt er vaker gekozen voor het gebruik van het eigen vermogen, meent Sander van der Veen, fiscalist bij BDO Hengelo. Pas op het moment dat ze er met de bank niet uitkomen, gaan familiebedrijven kijken naar andere financieringsvormen. Hieronder vallen onder meer private equity en het vermogen van institutionele beleggers dat als risicokapitaal beschikbaar wordt gesteld.

Werkkapitaal Volgens het onderzoek is het echter opvallend dat familiebedrijven geen geld willen lenen voor de financiering van innovatie en nieuwe technologie. Daar gebruiken ze liever het eigen vermogen voor, of ze stellen de investeringen uit. Wel is er behoefte aan werkkapitaal.