Nieuws Actueel

Veel kantoren leeg

Hans van den Ham 11 januari 2016

Kantoor Leeg Veenendaal

Er valt in Midden-Nederland nog best een leeg kantoorpand te vinden. Ondanks dat er voor het eerst sinds 2008 sprake is van een lichte daling, meldt het AD. Zowel Nieuwegein, Stichtse Vecht als ook Houten en Veenendaal staan hoog op de lijst.

De laatstgenoemde is na Capelle aan den IJssel de gemeente met de meeste ongebruikte kantoorruimte: iets minder dan één op de drie staat stof te vangen.

VeenendaalVeenendaal staat al jaren in de top 10 in het onderzoek onder 53 grote gemeenten door DTZ Zadelhoff. Het nu gemeten percentage leegstand is het hoogste in vijf jaar. Vorig jaar was het nog 26 procent.

Makelaar Hanneke Schoeman van Zoonen Vastgoed uit Ede stelt dat de aanwezigheid van een groot kantoorpand de cijfers kan vertekenen. In Veenendaal staat het voormalige Sarah Lee-kantoor langs de A12 al jaren te huur. "Als dat uit het onderzoek gaat, zou Veenendaal wel eens veel lager kunnen eindigen."

Veenendaal is niet de enige Utrechtse gemeente met een topnotering; ook Stichtse Vecht, Amersfoort, Nieuwegein en Houten staan bij de slechtste dertien.

ActieprogrammaDe provincie begon recent met een actieprogramma om leegstand terug te dringen. Dat is geen onverdeeld succes, want waar Utrecht het met 12 procent goed doet, zitten de anderen boven het landelijke gemiddelde van zo'n 16 procent. Houten was met 22,5 procent (komend van 14) zelfs de grootste stijger.

Op zich is Marcel Arendsen van Brecheisen Makelaars voorzichtig positief. Er is weer wat beweging op de kantorenmarkt, het transformeren van kantoren naar woningen werpt z'n vruchten af.

Ook hij denkt dat een groot pand dat leeg komt te staan, de situatie in Houten kan vertekenen. "Het is een goeie gemeente, maar veel bedrijven kijken toch eerst naar Utrecht."

BelevingDat lot treft ook Veenendaal, denkt hij. "Daar zijn genoeg kantoren, maar het hoort nergens bij. Bedrijven willen liever dichter bij de grote stad zitten, dat merk ik aan onze zoekopdrachten. En klanten willen beleving, met een koffiebar vlakbij, of een restaurantje. De snelweglocaties zijn passé, die komen in de toekomst leeg te staan."

Er valt in Midden-Nederland nog best een leeg kantoorpand te vinden. Ondanks dat er voor het eerst sinds 2008 sprake is van een lichte daling. Zowel Nieuwegein, Stichtse Vecht als ook Houten en Veenendaal staan hoog op de lijst.HANS VAN DEN HAMDe laatstgenoemde is na Capelle aan den IJssel de gemeente met de meeste ongebruikte kantoorruimte: iets minder dan één op de drie staat stof te vangen.Veenendaal staat al jaren in de top 10 in het onderzoek onder 53 grote gemeenten door DTZ Zadelhoff. Het nu gemeten percentage leegstand is het hoogste in vijf jaar. Vorig jaar was het nog 26 procent.Makelaar Hanneke Schoeman van Zoonen Vastgoed uit Ede stelt dat de aanwezigheid van een groot kantoorpand de cijfers kan vertekenen. In Veenendaal staat het voormalige Sarah Lee-kantoor langs de A12 al jaren te huur. "Als dat uit het onderzoek gaat, zou Veenendaal wel eens veel lager kunnen eindigen."Veenendaal is niet de enige Utrechtse gemeente met een topnotering; ook Stichtse Vecht, Amersfoort, Nieuwegein en Houten staan bij de slechtste dertien.De provincie begon recent met een actieprogramma om leegstand terug te dringen. Dat is geen onverdeeld succes, want waar Utrecht het met 12 procent goed doet, zitten de anderen boven het landelijke gemiddelde van zo'n 16 procent. Houten was met 22,5 procent (komend van 14) zelfs de grootste stijger.Op zich is Marcel Arendsen van Brecheisen Makelaars voorzichtig positief. Er is weer wat beweging op de kantorenmarkt, het transformeren van kantoren naar woningen werpt z'n vruchten af.Ook hij denkt dat een groot pand dat leeg komt te staan, de situatie in Houten kan vertekenen. ,,Het is een goeie gemeente, maar veel bedrijven kijken toch eerst naar Utrecht.''Dat lot treft ook Veenendaal, denkt hij. ,,Daar zijn genoeg kantoren, maar het hoort nergens bij. Bedrijven willen liever dichter bij de grote stad zitten, dat merk ik aan onze zoekopdrachten. En klanten willen beleving, met een koffiebar vlakbij, of een restaurantje. De snelweglocaties zijn passé, die komen in de toekomst leeg te staan.''