Nieuws Actueel

Veel Michelinsterren en nog meer calorieën

Eten en drinken verbindt, en als je dat samen kunt brengen met een goed doel... Dat was de gedachte achter de tweede 'gastromarathon', 24H Pressroom, die vanmiddag om twaalf uur eindigde, schrijft Het Parool.

Maarten Moll 14 maart 2016

Gastromarathon1

Vierentwintig sterrenchefs hebben in restaurant Pressroom in het INK Hotel op de Nieuwezijds Voorburgwal sinds zondagmiddag twaalf uur belangeloos de klok rond gekookt voor Dance4Life, dat strijdt voor een wereld zonder aids. Dé kans dus om alleen maar sterrengerechten van verschillende sterrenchefs op je bord te krijgen. Uniek.

Er kon worden ingetekend, à 250 euro per couvert, voor shifts van drie uur waarin drie sterrenkoks, samen goed voor minimaal vier Michelinsterren, vanuit de open keuken ieder drie gerechten serveerden. Per shift was plaats voor veertig mensen.

Luchtige crème van geitenyoghurt met vadouvan, kumquat en wortelvariëteiten was het eerste dat de allereerste gasten kregen voorgeschoteld. (Uw verslaggever moest onder tafel op de telefoon opzoeken wat vadouvan is. Volgens Jonnie Boer van De Librije in Zwolle (***) - helaas niet aanwezig tijdens de kookmarathon, wel de tweede chef Maik Kuijpers - is het een Franse interpretatie van Indiase kerrie.)

Michel van der Kroft en zijn brigade van 't Nonnetje in Harderwijk (**) bereidde in het eerste uur ook nog ceviche van zeebaars en een terrine van ganzenlever en gerookte paling. Waarna Dennis Kuipers van Vinkeles (gevestigd in hotel The Dylan, *) het stokje overnam.

Dit alles onder toeziend oog van Tjitze van der Dam, de chef-kok van restaurant Pressroom en initiatiefnemer van 24H Pressroom. Twee jaar geleden organiseerde hij al een soortgelijk evenement in Zandvoort, waarvan de opbrengst naar Serious Request ging.

Melk, melk en melk

Van der Dam: "Het is een kick om dit te organiseren, om de gasten maar liefst negen topgerechten van topchefs, die allemaal heel graag wilden meewerken, voort te zetten. En het is geweldig dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan een heel goed doel."

Na de sint-jacobsvruchten, kalfszwezerik (uw verslaggever at nooit een lekkerder stukje orgaanvlees) en Anjou-duif van Dennis Kuipers moesten veel gasten even de benen strekken. Alom klonken goedkeurende opmerkingen. Noor Wagtenborg was verrukt. "Ik ben van Amsterspots.nl, waarop we onder andere verslag doen van plekken waar je kunt eten. En hier wilde ik absoluut zelf heen. En het is geweldig! Wat een goed initiatief!"

Marcel van Breda, directeur van Schmidt Zeevis uit Rotterdam, had geen spijt van de rit naar de hoofdstad. "Prachtig om die ploegen in de keuken bezig te zien. En belangeloos, hè. Volgend jaar kom ik weer."

De laatste sterrenkok van de eerste shift was Bobby Rust van Bridges (het restaurant van hotel The Grand, *). Hij toverde misschien wel het gerecht van de voormiddag op tafel: het dessert 'Melk, melk en melk (koe, geit en schaap)'. Verschillende technieken, heel veel calorieën en heel erg lekker. Inmiddels was het bijna drie uur in de middag, en stonden de gasten en de kookploegen voor de tweede shift te wachten.

Verlept en doodmoe

Tjitze van der Dam was tevreden over de eerste drie uur. "Ik was blij dat we gingen draaien na drie maanden voorbereiding en een hoop stress. Een groot compliment voor alle vrijwilligers en de sterrenkoks. Ik ben blij dat het soepel loopt, dat er genoeg gasten zijn, ook voor de nacht. Ik bedoel, wanneer kookt Menno Post van De Bokkedoorns midden in de nacht voor je? Of wanneer krijg je een sterrenontbijt zoals je dat hier krijgt van de jongens van Pastorale uit Antwerpen?"

"Mijn doel is dat alle chefs en gasten blij de deur uit gaan, en dat ik daarna een cheque van ik denk veertigduizend euro aan Dance4Life kan overhandigen. Al zal ik er morgenmiddag verlept en doodmoe bij zitten, maar wel supertrots en met tranen in mijn ogen. Ik denk dat ik een jaartje wacht voor ik dit weer doe."

Eén klein minpuntje. Tijdens de eerste shift werd niets verteld over het goede doel Dance4Life. Een minuutje tijdens de presentatie van elke shift zou die shift helemaal af hebben gemaakt. "Daar hebben we dan nog 21 uur de tijd voor," zei Van der Dam.