Nieuws Actueel
'Veel talent blijft onbenut, zonde'

In het Circustheater in Scheveningen werd dinsdag de Big Improvement Day (BID) gehouden. Een beurs met mooie sessies voor honderden netwerkers van bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Het AD ging op reportage.
BID, de bijna menshoge letters in rood, wit blauw bij de ingang wijzen de stroom mantelpakjes en kostuums de gedroomde weg naar het walhalla van beslissers en high potentials. Zoals initiatiefnemer en organisator Ralph van Hessen zijn doelgroepen omschrijft.
Deze superenthousiaste communicatiedeskundige heeft zelfs Charles Groenhuijsen, columnist, presentator, televisiejournalist, programmamaker en schrijver van boeken over VS en Nederland, er als dagvoorzitter bij gehaald om de volle zaal te enthousiasmeren.
Mouwen opstropenNiet nodig. Hoewel het buiten vriest is dit een warme dag voor de BV Nederland. Een dag waarop die sleutelfiguren en talent met elkaar de mouwen opstropen.
In pitches, keynotes en three minutes of improvement worden de Stand van 't Land (verzorgd door het Centraal Bureau voor de Statistiek) én het Nationaal Leiderschapsonderzoek uit de doeken gedaan. Daarnaast is talent hét thema op deze negende editie. Van Hessen: "Veel talent in Nederland blijft onbenut en dat is zonde. Talent gedijt het beste in een stimulerende omgeving en verdient het om gevierd te worden. Dat is precies hoe BID 2016 bijdraagt aan talentontwikkeling in Nederland."
VoorschotjeTijdens het, wat hij noemt, Inspiratiediner voor zijn adviesraad op maandagavond, heeft Van Hessen op dit thema al een voorschotje genomen. Met de vragen: Kan de vluchtelingenstroom naar Nederland positief worden gebruikt? Hoe geef je een positieve draai aan het vluchtelingendebat? Hoe kan hun talent in Nederland worden benut? Voor de camera van Omroep West gaf hij daarop zelf het antwoord: "Asielzoekers hebben talent, laten we dat talent ontdekken en ontwikkelen en meer benutten voor de Nederlandse samenleving. De sfeer is nu heel negatief, en ik zeg altijd dat je van bedreigingen een kans moet maken." Genoeg stof tot spreken voor partners, sprekers en de mensen van de BID-Adviesraad (er is ook nog een BID-Programmaraad, red.) die een vorkje kwamen meeprikken.
"Wat ik er van heb begrepen", zegt een tafelgast later tijdens het congres, "is dat ze met bedrijven en overheid iets willen doen aan de vluchtelingencrisis. Er komt in elk geval op de derde dinsdag van maart een vervolgcongres met honderd sleutelfiguren, die écht iets willen doen, bijvoorbeeld via werk en opleiding."
ZeewierteeltTijdens het middagprogramma worden - met dank aan de gemeente Den Haag - de Haagse Vernieuwerprijzen uitgereikt. De hoofdprijs van 35.000 euro is voor Noordzeeboerderij Scheveningen die bezig is met het ontwikkelen van duurzame zeewierteelt op zee. De tweede prijs (20.000 euro) is voor Zonnebrand Zonder rommel, dat een zonnebrandmiddel wil voor de allerjongsten.
De derde prijs (10.000 euro) gaat naar Urban Mining dat plastic en elektronische apparaten wil recyclen voor hergebruik. Teamleiders Rob Andeweg en Louis Wildenberg sommen meteen op wat er allemaal kan worden hergebruikt. De studentenprijs (5000 euro) is voor Edibles dat een online marktplaats wil ontwikkelen voor visueel onaantrekkelijk eten. BID pakt zelf uit met een cadeaubon. De ontvanger moet daarop schrijven wat hij wil weggeven aan een ander. Bijna net zoiets als een sigaar uit eigen doos.