Nieuws Actueel

Veel vraag naar geld voor de start- en ontwikkelfase bij Zeeuwse bedrijven

Startende, innovatieve bedrijven staan te springen om financiering. De provincie wil daarom het Zeeuws Participatiefonds (ZPF) uitbreiden. Dat meldt BN/De Stem.

Ernst Jan Rozendaal 14 juli 2017

Euro financiering

In het huidige fonds zit 1,3 miljoen euro. Daarmee kunnen leningen worden verstrekt aan beginnende of doorgroeiende bedrijven, of er kunnen daar aandelen in worden gekocht. Het geld komt terug, doordat de leningen worden afgelost of door dividend op de aandelen. Op die manier kan het worden gebruikt om weer andere bedrijven te helpen.

Het fonds blijkt een succes. Bij Zeeuwse bedrijven is veel vraag naar geld voor de start- en ontwikkelfase. Het complete budget van het Zeeuws Participatiefonds is belegd, maar er blijven aanvragen binnenkomen. Groei is dus nodig. De bedoeling is jaarlijks tussen de vijf en tien ondernemers een steuntje in de rug te geven. Dit levert honderd banen per jaar op.

Gewoon geld bijstorten of nieuwe aandeelhouders werven is geen optie, omdat ABN AMRO - een van de aandeelhouders van het Participatiefonds - niet wil dat de huidige belangenverdeling verandert. Dat kan worden opgelost door een tweede Participatiefonds op te richten. Het loket blijft hetzelfde, dus voor de ondernemer verandert er niks. En voor de aandeelhouders van ZPF I verandert er ook niks als er een ZPF II komt.

Twee miljoen

Het dagelijks provinciebestuur stelt daarom voor zo'n tweede fonds te beginnen. Vanuit het bedrijfsleven is al 350.000 euro beschikbaar. De provincie wil daar 450.000 euro bijleggen - 150.000 uit het stimuleringsprogramma bio-based economy en 300.000 uit de post innovatieversterking van de Investeringsagenda. Het ZPF groeit dan door tot boven de twee miljoen euro. In de toekomst moet dat zelfs meer dan 3,5 miljoen euro worden. De Staten moeten nog wel akkoord gaan dat de provincie aandeelhouder wordt in een nieuwe deelneming. Ze besluiten daarover na de zomer.

Lees ook: Ruim 2000 banen erbij, daling werkloosheid