Nieuws Actueel

Veerse weekmarkten staan op eigen benen

De organisatie van de weekmarkten ligt niet langer bij de gemeente Veere. Een stichting heeft die klus overgenomen, meldt PZC.

Annemarie Zevenbergen | Foto: Stock 10 februari 2017

Marktgoed

Het plaatsen en weer weghalen van de kramen, schoonhouden van standplaatsen en afvalbakken legen; dat werk ligt nu naast de organisatie van de markten ook op het bordje van de kersverse Stichting Markten en Activiteiten Zeeland.

Stichting

De gemeente droeg begin dit jaar de organisatie van de seizoenmarkten in de Veerse dorpen aan de stichting over. De gemeentelijke marktcommissie regelde de markten in Domburg, Oostkapelle, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Veere kent geen wekelijkse markten het hele jaar door, zoals in Middelburg en Vlissingen. De historische markt in het stadje Veere wordt allang door een eigen stichting georganiseerd.

De gemeente bespaart 13.000 euro, maar ze loopt aan de andere kant 48.000 euro aan marktgelden mis. Veere kan nog niet overzien hoeveel manuren de verzelfstandiging oplevert.

De enkele kramen die, buitenom de seizoensmarkten, bijvoorbeeld in Zoutelande en Westkapelle een vaste plek hebben, vallen onder de standplaatsverordening. Die verandert niet aldus de gemeente.