Nieuws Actueel

Veghelse Marsfabriek geeft geheimen prijs

Even ‘Sjakie’ spelen? Dat kan deze dagen. Publiek kan tijdens Fabriek Magnifique komen kijken hoe je een lekker Twixje maakt in de chocoladefactory, schrijft het Brabants Dagblad.

Domien van der Meijden 22 juli 2016

Marsfabriek Veghel

Je moet er niet raar van opkijken als je vanavond naast de Afzakkerij aan de Noordkade in Veghel twee verklede Twix-directeuren aan de deur ziet staan. Een links en eentje rechts. Mars Veghel heeft voor het festival Fabriek Magnifique namelijk de Malerij omgebouwd tot mini-chocoladefabriek met in de hoofdrol de Twix.

Gehele procesEr zijn natuurlijk geen lopende banden waarop de linkse en rechtse Twix voorbij komen, zoals in de bekende reclamespot. Maar Mars toont het publiek wel een fraai inkijkje in de wereld van de productie van Twix.

Roel Govers, directeur Corporate Affairs bij Mars in Veghel: "We nemen de bezoekers mee van het begin van het proces tot het eindresultaat van de Twix. Van de teelt van cacaobomen in onder meer Ivoorkust en Ghana, naar het transport tot in de Amsterdamse haven, de levering van cacaobonen aan onze fabriek, het maken van de chocolade, de caramel en de koekjes."

DuurzaamEmily Bom van communicatie bij Mars: "Je ziet eerst de cacaobomen als je binnen komt. We nemen ze mee naar de jungle zogezegd. Je ziet het vruchtvlees, de cacaopot waarin 45 bonen zitten. Voor elke reep bij Mars heb je 25 van die bonen nodig."

Bij de vip-rondleiding krijgt de bezoeker een headset met uitleg over het proces.

"We vertellen veel over duurzaamheid. De windmolenparken die we in de VS en Schotland gebruiken voor het opwekken van energie en over de nieuwe waterzuivering in Veghel die het vuile water tot 99 procent voorzuivert alvorens het terug gaat naar de rioolzuivering."

De vips gaan ook langs een plek waar echte chocolade, caramel en koekjes worden gemaakt voor een Twixje.

Gesmolten dakWie niet op die vip-rondleiding wil wachten, kan de eenvoudige tour volgen.

Onderweg zie je een nagebouwde Veghelse Marsfabriek die helemaal in chocolade is uitgevoerd, opgebouwd met mini-Twixjes. Daar moeten medewerkers nog een beetje aan werken. Want door de warmte van deze week is een deel van het dak gesmolten.

Er wordt ook een film getoond over het hele proces zoals dat in de fabriek dagelijkse kost is.

KunstEr zijn kunstwerken te zien zoals een 'Mars-ijsbeer' gemaakt van afvalproducten van Mars. Govers: "Dat kunstwerk staat symbool voor onze duurzaamheid. We werken voortdurend aan verminderen van afvalstromen door recycling. We maken de verpakkingen lichter, verbruiken minder water in het productieproces en winnen warmte terug. Allemaal om global warming tegen te gaan en de ijsbeer op de pool in leven te kunnen houden."

Emily Bom vult aan: "In de Twix-tour zit ook een leuke quiz waarmee we de kennis bij het publiek testen. Daarmee kun je Twix-prijzen winnen."