Nieuws Actueel

VEH roept andermaal om bouw extra seniorenwoningen

Om de problemen op de woningmarkt te tackelen zijn er vooral ook meer seniorenwoningen nodig. Momenteel is er een tekort van 350.000 levensloopbestendige woningen, rekende de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit. Tegen 2040 zal meer dan een kwart van de bevolking bestaan uit 65-plussers, aldus de organisatie. Een derde daarvan is ouder dan 80 jaar. Daarmee vormen ze de snelst groeiende bevolkingsgroep.

ANP 3 juni 2022

Volgens VEH-directeur Cindy Kremer moeten overheden, waaronder gemeenten, de tekorten snel omzetten in doelgericht beleid. "Per saldo zou tot wel de helft van de nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de woonwensen van ouderen om zelfstandig te kunnen wonen", benadrukt ze. "Velen van hen willen graag verhuizen, maar er zijn onvoldoende geschikte woningen. Daardoor blijven zij in een te groot huis wonen dat steeds meer zorgen en beperkingen oplevert."

De VEH baseert zich daarbij op de bevindingen van het eigen woonwensenonderzoek onder ruim 82.500 huiseigenaren van 55 jaar en ouder. Daaruit komt naar voren dat 40 procent van de senioren denkt aan verhuizen naar een kleinere woning. Maar geschikte woningen zijn nauwelijks beschikbaar. "Als meer ouderen kunnen verhuizen naar een passende woning, leidt dat tot een betere doorstroming op de woningmarkt. Bovendien helpt het zorgkosten te beteugelen", aldus de VEH.

Verder noemt de VEH het opvallend dat veel gemeentelijke woonzorgvisies zich concentreren op de huur- en zorgsector. De meeste senioren bezitten daarentegen een koophuis. In gemeentelijke nieuwbouwplannen moeten daarom wat de VEH betreft concrete prestatieafspraken komen over de bouw van levensloopbestendige woningen.

Een deskundige van ABN AMRO stelde eerder dit jaar al dat veel ouderen nu wel willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar dat toch niet doen omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is. Volgens de bank zou Nederland de komende jaren daarom minimaal zelfs 400.000 tot 500.000 nieuwe seniorenwoningen nodig hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws