Nieuws Actueel

'Veiligheid staat op één'

Michel Theeuwen | Foto: Ton van de Meulenhof 8 februari 2016

Tienertent Veiligheid

"Voor de meisjes." Noah Ceelen en Christan Loods, allebei 16, uit de Helmondse wijk Brandevoort zijn duidelijk. Daarom komen ze naar de Tienertent in Nuenen. En zo denken veel jongens erover. Maar de dames denken daar, althans indien gevraagd, heel anders over: "Dan hebben ze pech, want wij komen voor de gezelligheid", roepen Lieke, Megan, Charlotte, Esther en Sara (14-16 jaar) uit Tongelre in koor tegenover het Eindhovens Dagblad.

"Voor de jongens? Nee, wij komen voor de gezelligheid, met zes vriendinnen. En het is ook niet netjes om meteen een eerste avond al met een jongen te gaan", zeggen Marcia van Os uit Stiphout en Cecile de Groot uit Elshout (beiden bijna 15). Sterker nog, je hebt er veel last van. "Vorig jaar zaten ze vaak aan je billen, om het maar netjes te zeggen. Maar als je er iets van zegt, houden ze wel op", aldus Cecile. Op een verhoging wordt wel gedanst maar in de rest van de zaal lopen vooral groepjes jongens - dresscode: spijkerbroek, zwart of wit T-shirt - en meisjes - korte broekjes, strakke shirts, eventueel wat bloot - rondjes. De meiden zijn ruim in de meerderheid, blijkt uit cijfers van de organisatie: twee op een jongen! Helmut van der Vorst is voorzitter van het tentcomité. Voor het zestiende jaar draait hij mee als vrijwilliger in de tent die er al voor de 31ste keer staat. Dit jaar is de eerste avond helemaal uitverkocht: 1500 jongeren uit veertig plaatsen, tot Weert en Lage Mierde aan toe.

ProblemenPraten met Van der Vorst is een hindernisloop. Grote en kleine problemen komen of via zijn oortje of in levenden lijve bij hem uit. Een meisje dat waarschijnlijk door stroboscopisch licht een epileptische aanval heeft gehad, een huilend meisje dat net gehoord heeft dat een vriend is overleden, de vraag of maskers mogen ('nee, het gezicht moet zichtbaar zijn') en al snel ook de eerste gevallen van een positieve blaastest. Want behalve dat alle 1500 jongeren gefouilleerd worden op wapens, drugs en alcohol, kan ook een blaastest afgenomen worden. De vijf professionele beveiligers doen dat steekproefsgewijs of bij twijfel. Binnen is geen alcohol te krijgen - want toegang alleen onder de 18 - maar ook wie gedronken heeft, is niet welkom. "Want hier in de warmte krijgen ze dan een tik en dan hebben wij er last van", zegt Ton Visser, coördinator van de vrijwilligers en de beveiliging. Dat is duidelijk gebeurd met een meisje dat op een bankje ineengestort is. Een blaastest wijst later uit: ruim 2 promille. De ouders worden gebeld, maar in zo'n geval is het ook een zaak voor de politie. Dat wordt mogelijk een voorlichtingscursus bij Bureau Halt. Buurtbrigadier Remy Blommaert is verrast door de grote aantallen, enkele tientallen kids die na een blaastest verwijderd worden. "Want we hanteren een zero tolerance-beleid. 0,1 promille is al te veel", zegt Van der Vorst. "Omdat veiligheid bij ons op één staat. Ouders moeten weten dat hun kind hier veilig is."

VeiligheidDie veiligheid binnen is wel in orde. Allerlei mogelijk lastige situaties worden zoveel mogelijk in de kiem gesmoord. Visser en Van der Vorst benadrukken dat het de laatste jaren veel makkelijker is geworden, door het alcoholverbod onder de 18 jaar. Voor die tijd mocht 16 jaar en ouder ook drinken. Met alle overlast en extra controles van dien. De ouderen zijn nu ook deels afgehaakt. En het probleem alcohol wordt daarmee grotendeels buiten gehouden. Hoewel, vorig jaar was er nog een meisje in coma. Van der Vorst schrok vooral ook van de laconieke houding van de ouders. "Wij zijn toch ook jong geweest zeiden ze. Maar dit is een heel andere tijd. Er is wel wat veranderd."