Nieuws Actueel

Veiligheid: Tips tegen diefstal voor winkeliers

Met filmbeelden uit hun eigen winkel laat de politie winkeliers in Buitenveldert, Amsterdam zien hoe eenvoudig het is om spullen te stelen, schrijft het Parool. 'Een klant is rustig, een dief schichtig.'

HANNELOES PEN 12 oktober 2017

MD Secret Scan 2

Rob Kievit, bedrijfsleider van een elektronicazaak, staat op het punt de 'secret scans' te bekijken die enkele weken geleden in zijn winkel zijn gemaakt. Hij weet wat hem te wachten staat, zegt hij als hij de bus van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in stapt.

Niks in de gaten

Hij werkte twintig jaar in Noord en moest daar de koelkasten aan de ketting leggen, omdat ze anders werden gestolen, zegt hij. "Ze komen met groepjes binnen en hebben afleiders ertussen zitten. Ik zit er vrij scherp op." Toch staat hij even te kijken als het met een spybril gemaakte filmpje laat zien hoe oud-politieman Siemon Krol het ene na het andere product gemakkelijk in zijn tas stopt. Het personeel op de achtergrond heeft niets in de gaten. Krol kan rustig de winkel uit lopen, zelfs als het alarm afgaat.

Lees ook: Winkelbranche Rotterdam bloeit op, maar zonder personeel

Controle

Krol: "Kijk, het begint al bij binnenkomst. Niemand begroet me. Fout! Twee medewerkers staan vervolgens met de rug naar me toe en ik kan ongemerkt twee paar oortjes en een telefoonhoesje in mijn tas stoppen. Als het alarm afgaat, beaamt de medewerker mijn woorden dat dat wellicht door mijn portemonnee komt. Ook fout. Altijd de tas controleren." Kievit: "Mijn medewerkers zijn te goed van vertrouwen. Ik zeg vaak dat ze goed moeten opletten maar ze zeggen dan: 'Ik ben geen bewaker.' Zelf ben ik alerter sinds ik een pistool op mijn hoofd heb gehad."

Herkenning

Kievit krijgt de usb-stick met het filmpje mee om aan zijn personeel te laten zien en hij krijgt tips over hoe je een dief kunt herkennen, waar het personeel op moet letten en wat hij in zijn zaak kan verbeteren. "Winkelpersoneel kijkt vaak naar het gezicht als ze iemand wantrouwen, maar kijk naar de handen. Een klant is rustig, ontspannen en gericht op het product. De dief is schichtig en gericht op de medewerker. En let op geprepareerde tassen," zegt Krol terwijl hij zijn 'gestolen' waar aan Kievit teruggeeft.

Confrontatiescherm

Rooswijck in Buitenveldert is inmiddels het zesde winkelgebied dat Krols bedrijf Allerto in opdracht van stadsdeel Zuid en CCV heeft onderzocht. Twee jaar geleden was de Beethovenstraat aan de beurt en gisteravond kregen de winkeliers van het Gelderlandplein een gezamenlijke training om het aantal winkeldiefstallen en roofovervallen te verminderen.

Bewaking

Koeman Broodjes in Rooswijck doet het beter, al valt er in een lunchroom ook niet veel te stelen. Bedrijfsleider Hellen van Delft krijgt na het zien van de opnames tips over het afromen van cash geld uit de kassa, het checken van de echtheid van 50 eurobiljetten en het neerzetten van een 'confrontatiescherm', een monitor bij de ingang waarop de bewakingsbeelden zijn te zien. "Dan weet iedereen dat je een camera hebt hangen. In de laatste drie maanden van het jaar nemen de overvallen toe, ook vanwege de duisternis. Sluit de zaak daarom ook altijd met zijn tweeën af."

Waakzaamheid

Ook drogisterij Dio van Vincent Wijga mag niet klagen over de waakzaamheid van zijn personeel. Uit het filmpje blijkt dat Krol niets uit de winkel kan wegnemen. Het winkelmeisje blijft bij hem en de artikelen zijn keurig gespiegeld waardoor het wegnemen van spullen direct te zien is. Toch lukt het Krol om buiten uit een rek een tas van 35 euro achterover te drukken. Geen medewerker had het in de smiezen. Wijga is desondanks trots op zijn personeel. "Ja, buiten zijn we kwetsbaar. Maar wat kun je daaraan doen? Als iemand echt wil pikken, voorkom je het niet. We zitten gelukkig in een redelijke buurt."

Test

Krol is na het onderzoek in de Beethovenstraat de alertheid van de winkeliers opnieuw gaan testen. "Ik werd bij binnenkomst begroet en er werd veel meer op tassen gelet. Of er minder wordt gestolen, weet ik niet. Veel ondernemers doen geen aangifte en hebben eigenlijk geen idee of er veel gestolen wordt. Ze hebben niet altijd zicht op de inventaris."