Nieuws Actueel
Boris Veldhuijzen van Zanten: "Jezelf kwetsbaar opstellen bezorgt je de juiste bedrijfscultuur"
Een bijzonder inspirerende sessie. Dat is wat Boris Veldhuijzen van Zanten tijdens de Week van de Ondernemer afleverde. In de Amsterdamse RAI vertelde de oprichter van TNW onder andere over het vinden, en vooral het behouden van personeel.

“Er wordt vaak best naïef naar ondernemers gekeken”, vertelt hij. “Mensen denken vaak dat je met een vliegtuig te maken hebt en om deze harder te laten vliegen, moet je gewoon meer vermogen in de motor stoppen. Maar zo simpel is het niet. Ieder persoon die je aanneemt, heeft invloed op je bedrijf. Het is dus van belang dat je mensen aantrekt om hun inzichten. Dat leidt namelijk tot nieuwe stappen.”
Ook als het gaat over het behoud van medewerkers, komt Veldhuijzen van Zanten met een belangrijke boodschap. “Ik ben mij er altijd heel bewust van geweest dat we met mensen te maken hebben. En niet met robots. Het liefst wil je als werkgever dat iedereen gelukkig en gemotiveerd is, ’s ochtends om 9 uur begint en om 17 uur weer naar huis gaat. Zo werkt het alleen niet. Jouw mensen hebben ook een privéleven, zijn soms onzeker en willen zich veilig voelen in hun werkomgeving.”
Lees ook: Bedrijf (ver)kopen? Tips van Marco Aarnink en andere succesondernemers
Eerlijk zijn
“Om dat te creëren, stel ik mezelf kwetsbaar op. Een tijdje geleden werd ik ’s ochtends wat terneergeslagen wakker. ‘Dit wordt niet mijn dag’, was de gedachte. In eerste instantie wilde ik mezelf ziek melden, maar toch vond ik dat gek. Waarom zou ik hier niet gewoon eerlijk over zijn? Ik besloot dat gevoel te delen op LinkedIn."
Het bleek voor veel van zijn mensen een enorme opluchting te zijn. "Ook zij zaten natuurlijk wel eens met dat gevoel. Ze zeiden het alleen niet en gingen toch naar kantoor. Ik heb ze gezegd dat niemand daar iets aan heeft. Dat ze het mij de volgende keer moeten laten weten zodat we iets kunnen gaan doen om die energie weer terug te krijgen. Op die manier geef je medewerkers het gevoel dat ze in een veilige omgeving werken. Als je dat voor elkaar hebt, is de bedrijfscultuur goed, kun je innoveren en risico’s nemen.”